Hela vargflocken på tolv vargar i Skånes djurpark fick avlivas sedan de flera gånger bitit sig igenom stängslet. Foto: Drago Prvulovic/Scanpix.
Efter avlivningen av vargflocken

Varghägnen kan komma att ses över

Avlivningen av samtliga vargar i Skånes djurpark i helgen efter att flera vargar lyckats ta sig ut ur ett godkänt vilthägn visar att normerna för varganläggningar måste ses över, anser Mats Höggren, djurchef på Kolmården och ordförande i Svenska Djurparksföreningen.

– Detta har man sett förrut att i så kallat säkra anläggningar så har vargar lyckats befria sig på det här sättet, även om det sker på bekostnad av sin egen hälsa, de biter sönder sig i munnen och förstör sina tänder. När de väl har bestämt sig är det oerhört svårt att stoppa dem i sådana här lägen. Det betyder ju bara att man måste tänka till i branschen och kanske ändra normerna för hur en varganläggning ska se ut, säger Mats Höggren.

Det faktum att det finns flera exempel på vargar som vill ta sig ut ur ett vilthägn visar inte det att man inte ska hålla vargar?

– Oftast fungerar vargar och övriga rovdjur väldigt bra i djurparksmiljö. Som regel är det lätt att anpassa vargar till djurparker.

Vargen är väldigt social och flocken betyder allt. Ledartiken är kärnan och försvinner alfatiken, som hon gjorde i Skånes djurpark i helgen, då skall alla i vargflocken följa efter.

Flera av vargarna skadade sig när de tog sig ut och personalen gjorde inget fel när de beslutade att avliva hela gruppen, säger Björn Dahlén djurskyddschef på Jordbruksverket.

– Från djurskyddslagstiftningens synpunkt så kan jag inte se att någonting är fel, säger han.

För två och ett halvt år sedan lyckades två varghannar gnaga och gräva sig ut ur varghägnet på Kolmården.

Nu består vargflocken i Kolmården av så kallade nappade vargar, det vill säga uppfödda av och präglade på människor.

Tikarna är dessutom kastrerade vilket gör att man slipper de hormoncykler som påverkar flocken, säger Mats Höggren.

– Alla sådana saker kan påverka vargarnas beteende, dessutom ganska snabbt och drastiskt, säger han.

Händelsen i Skånes djurpark är en stor tragedi och kan utnyttjas felaktigt i den infekterade vargdebatten, menar Mats Höggren.

– Jag tycker att detta är fruktansvärt tråkigt och sorgligt för alla inblandade, inte bara för de stackars vargarna. Plus det faktum att, oavsett man är för eller emot vargar, så använder man sådana här händelser i sitt eget syfte och vinklar det som man vill, säger Mats Höggren.

Jens Ericson, Malmö
jens.ericson@sr.se 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".