Alla nyfödda testas för PKU. Foto: Ingvar Karmhed/Scanpix.

Ovanliga mediciner problem för landsting

Patienter med ovanliga sjukdomar som behandlas med dyra mediciner blir en allt värre huvudvärk för landets landsting.

Barn med PKU som inte behandlas kan få allvarliga hjärnskador, det rapporterade Ekot om i morse. Deras enda medicin subventioneras i flera andra EU-länder men inte i Sverige.

Det beror inte bara på att priset är högt, säger Rune Dahlqvist vid Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV.

– Varken kostnaden totalt sett för samhället eller eventuella vinster för företaget ligger i de beslutsvariabler som vi har. Vi har att hantera de patienter som har svårast sjukdomar och där mediciner kan göra mest nytta. De ska komma i första hand och det ska vara kostnadseffektivt.

Hur kan man förklara att flera andra EU-länder subventionerar det här preparatet?

– Det kan nog dels vara det att det är ett udda läkemedel för en liten patientgrupp och att det är det första läkemedlet som kommit fram. Annars behandlas de här patienterna med sträng diet. De länder som har ett budgetperspektiv i sitt beslutsunderlag kan naturligtvis säga ja till detta medel, säger Rune Dahlqvist.

– Vi som har kostnad per nytta som beslutsunderlag måste jämföra det med vad vi är beredda att betala för ett läkemedel mot avancerad cancer eller vad vi är beredda att betala för ett läkemedel som kan förbättra rörlighet och minska smärta hos reumatiker. Det är den typen av horisontellt prioriteringstänkande som ligger i de riktlinjer som den här myndigheten har att fatta beslut efter.

När fler och fler mediciner utvecklas också för patienter med ovanliga diagnoser, ökar problemen. Vem ska betala om ett landsting får en större grupp patienter som behöver en behandling som är för dyr för budgeten?

I grunden handlar det om frågan om vi ska göra allt vi faktiskt kan med den moderna sjukvårdstekniken. För den enskilda patienten är svaret självklart ja men när gruppen patienter växer hårdnar prioriteringarna.

Socialstyrelsen arbetar med en utredning av frågorna, men den har ännu inte presenterat några förslag och i väntan på det hamnar många patienter i ekonomisk klämma. 

Anna Larsson
anna.larsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista