Långa straff för georgiskt myteri

I Georgiens huvudstad Tbilisi dömdes i dag tre personer till långa fängelsestraff för bland annat försök till statskupp.

Det var i maj förra året som flera högt uppsatta militärer ska ha försökt genomföra ett myteri på en armébas i Georgien. Tre av de huvudåtalade dömdes i dag till 29, 28 och 19 år i fängelse.

Ytterligare 15 personer dömdes till mellan tre och 15 år i fängelse.

Myteriet på Muchrovani-basen utanför Tbilisi inträffade bara några dagar innan en stor Nato-övning skulle inledas, samtidigt som den politiska oppositionen i landet i flera veckor hade hållit dygnet-runt-demonstrationer mot president Micheil Saakasjvili i huvudstaden, och kom snabbt att omgärdas av en mängd teorier och konspirationer.

Myndigheterna anklagade myteristerna för att i samarbete med Ryssland planera en statskupp, medan oppositionen i sin tur anklagade myndigheterna för att ha hittat på hela historien för att vända bort uppmärksamheten från demonstrationerna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".