Robinson tar time-out.
Nordirland

Minister tar time-out efter fruns affärer

Uppdaterad 16:36
Den politiska skandal som just nu skakar Nordirland fick i dag den ledande politikern försteministern Peter Robinson att ta en time-out.

Den här historien har bara vuxit i styrka sedan förra onsdagen när Peter Robinson gick ut i medierna och berättade att hans fru hade varit otrogen och att hon efteråt känt sådan skam att hon försökt att ta livet av sig.

Dagen efter kom det fram i ett granskande BBC-program att det som först såg ut som en äktenskapskris också var en politisk skandal.

Peter Robinsons fru Iris är också ledande politiker, med plats i både brittiska parlamentet och i det regionala nordirländska parlamentet.

Hon utnyttjade sina kontakter i näringslivet för att hjälpa sin älskare, en då 19-årig man, att få fram pengar för att starta ett café.

Lån på över en halv miljon kronor ordnade hon fram, tvärtemot reglerna som föreskriver att hon som politiker måste redogöra för vilka ekonomiska förbindelser hon har med näringslivet.

Iris Robinson, som just nu vårdas för allvarliga psykiska problem, har tvingats lämna sina politiska uppdrag.

Peter Robinson har förnekat att han kände till transaktionerna. Men det har ifrågasatts, och under helgen har ett antal ledande politiker från andra partier på Nordirland ställt frågan om han verkligen kan fortsätta att leda den nordirländska koalitionsregeringen.

För i bakgrunden finns ju den sköra fredsprocessen på Nordirland med fortsatt oenighet mellan unionister och republikaner.

I dag fick Peter Robinson stöd från sitt eget unionistiska parti DUP. Men i ett uttalande på måndagseftermiddagen gav han sina kritiker delvis rätt. Han sa då att han tänker ta en time-out som försteminister i sex veckor medan det görs en oberoende utredning av huruvida han visste om sin frus transaktioner eller inte.

Det blir Peter Robinsons partikamrat näringsministern Arlene Foster som tillfälligt träder in som försteminister.

Johan Prane, London
johan.prane@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".