Amerikanska staten lägger sig inte i vad GM gör med Saab, säger transportminister LaHood. Foto: Paul Sancya/Scanpix.
USA:s transportminister:

Saabs framtid helt i GM:s händer

Uppdaterad: 16:37
I dag pågår möten i Detroit mellan Saabs ägare General Motors och en svensk regeringsdelegation om Saabs framtid. Och den amerikanska staten, som är största andelsägare i GM, kommer inte lägga sig i vad GM gör med Saab. Och GM:s vd Ed Whitacre säger i dag återigen att Saab ska läggas ned.

Det säger den amerikanska transportministern Ray LaHood till Ekot korrespondent.

– Beslutet om Saabs framtid vilar helt och hållet i GM:s händer, säger transportminister Ray LaHood.

Trots att den amerikanska staten just nu formellt är största andelsägare i General Motors, så kommer Obama-administrationen inte att lägga sig i vad GM gör med Saab, säger LaHood när han just klivit av scenen efter invigningstalet på bilmässan.

För ett år sen präglades mässan av lågkonjunktur och akut kris i bilindustrin. Nu är tongångarna betydligt mer optimistiska.

Transportministern hävdade vid invigningen att det var rätt att pumpa in miljarder i skattemedel för att rädda amerikansk bilindustrin. Det var en god investering för framtiden, sa Ray LaHood

Och samtidigt som bilindustrin firar sig själv på den flotta bilsalongen så fortsätter krismötena om Saabs framtid.

I Detroit hålls i dag flera möten om Saab mellan GM:s ledning och den svenska regeringsdelegation som är på plats, trots att GM upprepat beskedet om att Saab ska läggas ned. 

Statssekreterare Jöran Hägglunds pressekreterare, vill inte kommentera de senaste uppgifterna men säger att dagens planerade möten ska hållas

Ginna Lindberg, Detroit
ginna.lindberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".