1 av 3
Renoveringen ska vara klar 2 maj. Foto: Anders Wiklund/Scanpix.
2 av 3
3 av 3

Storkyrkan storstädas inför bröllop

Nu är Storkyrkan i Stockholm stängd för renovering inför kronprinsessan Victorias bröllop i juni. 14 miljoner kronor kostar upprustningen, som ska vara klar 2 maj.

Börje Dufva är snickare och började sitt arbete i dag.

– Vi håller på och monterar loss alla bänkar. Golven ska slipas och oljas in.

Hur känns det att arbeta med just Storkyrkan och förbereda inför ett kungligt bröllop?

– Det känns väldigt häftigt. Det är första gången som man är med om något så här stort.

Bänkarna håller just nu på att monteras ner för att målas om, samtidigt packas alla lösa föremål ned i kartonger som står i långa rader här i Storkyrkan. Och alla målade ytor ska rengöras.

De har rengjort en liten yta för att visa och det är stor skillnad.

14 miljoner kronor kommer upprustningen att kosta. Pengarna kommer främst från den ersättning som Svenska kyrkan årligen får från staten. Dessutom kommer pengar från stiftet.

Storkyrkan har länge varit i behov av renovering. Den senaste gjordes i början av 50-talet. Och tack vare det kungliga bröllopet kan det nu bli av, säger domprost Åke Bonnier.

Men renoveringen är främst till för de turister som kommer hit, säger han.

– Det är för alla dessa människor som kommer hit, som den 19 juni tittar på tv naturligtvis. Sedan kanske de kommer hit för att se var det ägde rum, hur det ser ut i verkligheten.

Så ni ser det lite som en investering för att få fler turister hit?

– Vi ser det som en investering för att få fler turister hit. Och vi ser det som en investering för den verksamhet som vi bedriver i kyrkan.

Men 14 miljoner är enormt mycket pengar?

– Det är enormt mycket pengar samtidigt som det inte är så mycket pengar i ett sådant här sammanhang. Så våldsamt många människor kommer att involveras i det här och göra oerhört svåra och viktiga saker, säger Åke Bonnier, domprost i Stockholms domkyrkoförsamling.

Lotta Myhrén
lotta.myhren@sr.se

Storkyrkan är över 700 år

* Första dateringen av kyrkan är 1279 då den nämndes i skrift.

* 1306 hade man färdigställt en kyrka som var treskeppig och sträckte sig från den nuvarande inre västväggen och fram till pelarraden i höjd med predikstolen.

* Under hela 1300-1400-talet byggde man ut kyrkan bland annat med helgonskapellen som byggdes runt kyrkans ytterväggar.

* Då Stockholms slott stod färdigbyggt i början på 1700-talet fick arkitekten Johan Eberhart Carlberg i uppgift att omgestalta Storkyrkans medeltida utseende. 

* De stora fönstren med järnspröjs och masverk tillkom på 1860-talet och ungefär samtidigt sattes det färgade glasfönstret in i koret.

* Storkyrkan är Stockholms stifts domkyrka sedan 1942.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista