Gustav Renberg i sin källare. Foto: David Svanberg/SR.

Stora kostnader väntar för köldskador

Försäkringsbolagen är just nu nerringda av husägare som har drabbats av skador i spåren av den senaste tidens kyla. Det kan till exempel gälla rör som fryser sönder och värmepumpar som slutar fungera.

I källaren till Gustav Renbergs hus i Huskvarna går fläktarna går för fullt. Det finns fortfarande lite vatten kvar och på flera håll är det stora sprickor i betonggolvet. Det var ingen vacker syn här igår morse.

– Det var ungefär mellan tio och femton centimeter vatten, men i det nedre rummet var det ju var det ända upp till tjugo, säger Gustav Renberg.

Den kommunala vattenledningen precis utanför familjen Renbergs hus gick sönder, troligtvis efter den senaste tidens kyla.

Stora mängder vatten tog sig in i källaren och arbetet med att få stopp på vattenflödet försenades i flera timmar eftersom luckan för att ta sig ner i gatan för att stänga av vattnet hade frusit fast.

– I varje fall väggarna och golvet måste bytas ut och vi måste ju torka ur ordentligt för allt är ju blött, säger Gustav Renberg.

Det är många som har fått problem efter den senaste tidens kyla. Flera försäkringsbolag som Ekot varit i kontakt med vittnar om att telefonerna går varma och effekterna av kylan beskrivs som de värsta på många år.

– De värsta skadorna finns i de hus som har kylts ner totalt där folk inte har varit hemma och där det kommit ut is och då kan man inte bo i huset, säger Hans Möller, skadechef på If.

Samtalen till försäkringsbolagen handlar om allt från rör som fryser sönder till värmepumpar som slutar att fungera.

Än är det ingen som vågar spekulera i vad alla skadorna kommer att kosta, men klart är att det kommer bli dyrt, och att en del av skadorna kommer att märkas först när det blir milt, säger Hans Möller.

– När kylan släpper och värmen kommer tillbaka då kommer de vattenskador som har inträffat nu men som man inte kan se på grund av kylan, börja läcka och det kan läcka i både golv, väggar och på vindar, säger han.

David Svanberg, Jönköping
david.svanberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista