Tilltänkta utrikesministern Catherine Ashton frågas ut. Foto: Virginia Mayo/Scanpix.

EU-kandidater nagelfars i parlamentet

I Europaparlamentet började i dag utfrågningarna av kandidaterna till EU-kommissionen. Först ut var EU:s tilltänkta utrikesminister Catherine Ashton som på direkt fråga sade att hon inte längre är kärnvapenmotståndare.

– Jag tror inte det som är viktigast 1970 är det som är viktigast 2010, sa Ashton som betonade att säkerhet kring kärnkraft och risk för att kärnkraft som i Iran kan utvecklas till kärnvapen tillhör en ny mer komplicerad bild.

Ashton fick också medge att hon i egenskap av brittisk minister varit för kriget mot Irak. Men tillade hon nu handlar det om vad vi ska göra för att Irak ska bli stabilt i framtiden.

Ashton fick också gång på gång förklara hur EU:s nya utrikestjänst ska fungera. Detta EU:s utrikesdepartement kommer att ha tusentals anställda och är något helt nytt där vad som gäller inte kommer att stå klart förrän senare i vår.

Ashton betonade det nya med att säga att det kan bli så att EU måste införa en särskild diplomatutbildning för dem som ska arbeta med EU:s utrikespolitik.

Utfrågningen visade också tydligt att Ashton kan få en konflikt med Europaparlamentariker som tycker det är viktigare att värna om länderna i Europas närhet än att föra en global utrikespolitik.

Oftast gällde den typen av frågor rysk dominans och makt över Rysslands grannländer.

En punkt Ashton gav ett tydligt svar på. Hon vill inte att EU ska ha ett gemensamt militärhögkvarter i Bryssel.

Herman Melzer, Bryssel
herman.melzer@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista