Kommunernas snöröjningsbudgetar spräcktes men gav klirr i kassan för snöröjarna, till exempel för Jan Wikström i Luleå. Foto: Nils Eklund/SR.

Snöröjningsbudget sprack för kommuner

Den rikliga mängd snö som drog in över Sverige kring jul gjorde att snöröjningsbudgeten för förra året spräcktes i ovanligt många kommuner. På en del håll väntar nu mindre pengar till exempelvis vägunderhåll i sommar.

Ystad i Skåne är ett exempel och Luleå i norr ett annat, där överskreds budgeten med 2,5 miljoner.

– Från 21 december och framåt gick det fem miljoner på vinterväghållningen ungefär, säger Anders Stenlund, chef för gatudriften i Luleå.

I centrala Luleå röjs de sista snöhögarna bort efter jul- och nyårsnöandet. När det kom som mest snö var hela snöröjningsstyrkan igång vilket innebär 50-60 traktorer inklusive förare och som kostar kommunen 100 000 kronor i timmen.

Ekot har talat med tiotalet kommuner runt om i landet som alla spräckte sin snöröjningsbudget förra året. Att det händer i norra Sverige är inte ovanligt men i och med den stora mängd snö som föll under årets sista veckor över hela landet har även kommuner med traditionellt sett mindre snömängder gått back.

I Ystad beräknas underskottet sluta på runt en halv miljon kronor, och driftschefen där tror att mindre pengar kommer kunna satsas på till exempel asfaltering av vägsträckor i sommar.

Anders Stenlund på gatukontoret i Luleå är inne på samma spår.

– Det kan ju bli konsekvensen att man får dra in på något annat underhåll.

Som till exempel?

– Det är allting som har med gator att göra, allt från asfalt till att röja buskar, slyröjning eller vad som helst. 

Fast är det skralt i gatukontorens kassor blev slutet på förra året ett lyft för snöröjningsföretag som många kommuner har avtal med.

Till exempel Jan Wikström på Wikströms maskinentreprenad med sina tre anställda i Luleå.

– Jag var inte hemma någonting förrän på julafton och då gick jag och la mig direkt och sov en timme, sedan kom tomten. Sedan var vi hemma juldagen och annandagen och sedan for vi och plogade igen. Säg att vi totalt i december körde  in mellan 150 000 och 170 000 kronor, säger han.

Nils Eklund
nils.eklund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".