Kamp för rätten till homoäktenskap i USA

I dag börjar en rättegång i Kalifornien som kan få stor betydelse för frågan om homoäktenskap i hela USA.

Målet handlar om ifall det är tillåtet enligt den amerikanska konstitutionen för delstater att förbjuda äktenskap för homosexuella.

Gayrörelsen i USA hoppas att man ska vinna målet i Kalifornien och att USA:s högsta domstol sedan tar upp frågan.

Rättegången sker i en federal domstol i San Francisco och både motståndare och förespråkare väntas demonstrera utanför domstolsbyggnaden.

Det som tas upp på rättegången är den bestämmelse i Kalifornien som kallas för Proposition 8, ett tillägg till Kaliforniens delstatskonsitution som i praktiken förbjuder homoäktenskap.

Tillägget röstades igenom i en folkomröstning i samband med förra årets presidentval och säger att äktenskap i Kalifornien enligt konstitutionen bara kan ingås mellan en kvinna och en man.

Homoäktenskap är i nuläget bara lagliga i en handfull delstater i USA och förespråkarna för homoäktenskap ser nu en chans att oavsett hur rättegången i San Fransisco slutar föra frågan om delstaternas rätt att förbjuda homoäktenskap till USA:s högsta domstol för ett slutgiltigt nationellt avgörande.

De två par som startat rättsprocessen mot Proposition 8 hävdar att bestämmelsen kränker deras konstitutionella rättigheter som amerikanska medborgare.

De företräds av de båda advokaterna Theodore Olson och David Boies, mest kända för att ha varit på varsin sida i det mycket inflammerade rättsfallet i Florida år 2000 under presidentvalet 2000 mellan George Bush och Al Gore.

Då vann Olson mot Boies efter enorm uppståndelse och Bush vann tack vare segern i Florida hela presidentvalet. Nu står Olson och Boies alltså på de homosexuellas sida i Kalifornien.

– Rättigheten att gifta sig är en grundläggande rättighet som skyddas av den amerikanska konstitutionen, säger Theodore Olson till CNN innan rättegången.

På den andra sidan av rättsfallet finns en rad olika organisationer som arbetar för att äktenskapet bara ska kunna ingås mellan en kvinna och en man. Gruppen Protect Marriage, rädda äktenskapet, var den grupp som initiativet till Proposition 8 förra året och i rättegången kommer de hävda att de har konstitutionell rätt att rösta igenom en lag som gör äktenskapet exklusivt för heterosexuella par.

– Något är fel med vårt system om sju miljoner Kalifornienbor inte skulle ha rätt att genom en omröstning slå fast det om äktenskapet inneburit från tidernas begynnelse, säger advokaten Andrew Pugno, företräder Protect Marriage under rättegången.

Daniel Alling, New York
daniel.alling@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".