Saabs fabrik på måndagskvällen. Foto: Björn Larsson Rosvall/Scanpix.

Facken upprörda över GM:s besked

Uppdaterad: 19:53
Från Trollhättan kommer ikväll häftiga reaktioner, bland annat från facken. Samtidigt säger Saabanställda Lars Svanström att han trots allt inte är överraskad.

– Man har väl väntat sig det, säger Lars Svanström, som varit anställd på Saab i 35 år.

Varför har du väntat dig det?

– Fabriken går ju med förlust, och det gör det även med en ny ägare. GM vill slumpa bort Saab och de vill ha stora pengar för det.

Paul Åkerlund vid Metallklubben på Saab automobil är upprörd över hur GM:s besked om Saabs framtid lämnades tidigare idag.

– Det är uppenbarligen så när man säger att buden inte skulle vara bra, det tror jag inte ett ögonblick på, utan man har en annan agenda och ett annat mål. Då är det ärligare att tala om det och inte spela med folks känslor på det här sättet, det är åt helvete, säger han.

Du säger att du vet att de andra buden var finansiellt ok?

– Jag några av dem. Då drar jag slutsatsen att det är något annat man har i görningen, då har man inte en ärlig uppriktig ambition att vilja sälja.

Från GM-ledningen talas det nu också offentligt om prislappen på Saab. 450 miljoner dollar, drygt 3,2 miljarder svenska kronor. Det är i alla fall vad Ed Whitacare säger till TT.

Anette Hellgren från Unionen på Saab säger så här om summan, med tanke på den affärsplan som den avhoppade spekulanten Koenigseggroup tog fram under förra året.

– Det låter bra om de nu har konkretiserat sig vad det är de vill. Det är det de måste ha diskuterat sedan första december med bland annat Spyker, säger hon.

Har man inte haft de pengarna menar du?

– Jag menar att man haft pengarna, men jag har svårt att kommentera en sådan del eftersom det gäller en hel plan. Det som vi har fått till oss är att man ändå har gått GM till mötes på de punkter man hade synpunkter på, i alla fall utav ett av köparnas fall. Därför är det inte trovärdigt för mig när man säger att pengarna inte räcker till.

Jan Andersson
jan.andersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".