Mackägare riskerar personlig konkurs

Uppemot ett hundratal bensinmacksägare i Sverige riskerar personlig konkurs, detta på grund av höga kostnader för att sanera marken vid deras mackar. Nu vill bensinhandelns branschorganisation bygga upp en ny fond för att lösa det här problemet. 

Lars Kåhre vill göra sig av med sin mack utanför Tranås, men har hittills inte lyckats. Skälet är att det lär kosta uppemot två miljoner att göra marken fri från bensinutsläpp.

– Det betyder att jag inte kan sälja den här stationen när det inte är sanerat, då är det ingen som vill ha den i och med att saneringskostnaden är så höga på den, jag kan inte lägga ner den heller, säger han.

Det gör att han nu hotas av personlig konkurs, ett öde som han delar med många andra, enligt vd:n Robert Dimmlich på branschorganisationen Svensk Bensinhandel.

 – Vår uppskattning är att det är närmare 100 stationer som är i Lars Kåhres situation eller motsvarande: att de vill sälja och inte kan göra det därför att det inte finns någon köpare. Alternativet är att driva den vidare med förlust och en upparbetad miljöskuld som på sikt innebär en personlig konkurs, säger han. 

Fram till slutet av 1990-talet fanns en fond som tog hand om saneringskostnaden när man lade ner en gammal bensinmack. Men fonden stoppades av konkurrensskäl.

Nu vill Svensk Bensinhandel lägga på 0,2 öre per liter drivmedel för att kunna bygga upp en ny fond så att mackägare framöver inte ska drabbas av samma dilemma som Lars Kåhre. 

– För en snittankning på 50 liter innebär det att man betalar tio öre för att kunna på ett ansvarsfullt sätt låta branschen hantera eventuella kontamineringar och spill.

De stora oljebolagen säger däremot nej till idén om en ny saneringsfond, bland annat för att flera av dem redan har betalat mycket för marksanering efter att den förra fonden lades ner.

Jens Möller
jens.moller@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".