Betyg inte kön ska avgöra.
Regeringsförslag:

Könskvotering inom högskolan tas bort

Uppdaterad: 08:43
Regeringen tänker avskaffa könskvotering inom högskolan. Detta efter kritik om att män får förtur till populära utbildningar, som läkare och veterinär bland annat.

På Dagens Nyheters debattsida skriver högskoleminister Tobias Krantz (FP) att han anser att systemet med positiv särbehandling slår ojämlikt när män får förtur eller kraftigt förbättrade chanser att komma in på utbildningar trots att kvinnor har bättre betyg.

– Tanken med systemet var att det skulle gynna jämställdheten på högskolan, men det visar sig att det slår krokben för jämställdheten. Systemet har lett till att antal unga duktiga kvinnor slås ut och i stället kommer män in på högskolan och det menar vi inte är rimligt, säger högskoleminister Tobias Krantz.

De flesta universitet och högskolor tillämpar i dag systemet med positiv särbehandling - där målet har varit en jämn könsbalans på utbildningarna.

Men frågan uppmärksammades stort när Svea hovrätt nyligen gav 44 kvinnor rätt till skadestånd sedan män fått förtur på grund av sitt kön vid ansökan till veterinärutbildningen vid Sveriges Lantbruksuniversitet.

Lunds universitet har också stämts när män med sämre betyg fick gå före vid ansökan till psykologutbildningen där.

På senare år har det nämligen funnits fler kvinnor med toppbetyg än män som har sökt till de här utbildningarna, och det gäller också tandläkare- och läkarlinjen.

Regeringen skickar inom kort ut ett förslag på remiss om att ändra i högskoleförordningen så att positiv särbehandling helt enkelt tas bort. Och Tobias Krantz ser ingen risk med färre på viktiga utbildningar.

– Vi får inte fler kunniga psykologer, eller veterinärer eller andra yrken genom att vi negativt särbehandlar duktiga kvinnor på högskolan.

Kunskapen sitter inte i könet?

– Så är det.

Hur ska ni då få män att plugga bättre så att de tas in på lika villkor?

– Vad vi kan göra från politiskt håll, enligt min uppfattning, är skapa mer ordning och reda och sätta större fokus på kunskap så att också pojkar redan i tidiga ålder inser vikten av att satsa för att komma in på universitet och högskolor.

Det är bättre än att kvotera?

– Det är bättre på alla sätt, säger högskoleminister Tobias Krantz.

Mari Forssblad
mari.forssblad@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".