Stephen Odell på bilmässan.

Volvos vd hyser gott hopp om framtiden

I Detroit fortsätter krismötena om Saabs överlevnad, samtidigt som avvecklingen i Trollhättan har inletts. Men för det andra svenska bilmärket Volvo ser situationen mindre dramatisk ut.

Volvo är en av utställarna på bilmässan i Detroit, och och vd:n Stephen Odell är lättad över att företaget ser ut att överleva den ekonomiska krisen.

– Den goda nyheten är att vi överlevde 2009, trots lågkonjunkturen, säger Volvo Personvagnars vd Stephen Odell när jag träffar honom på bilsalongen i Detroit.

Än så länge ägs Volvo av Ford, men om de pågående förhandlingarna går i lås så tar kinesiska Geely över som ny ägare under andra kvartalet i år. Stephen Odell tror att affären kan ge Volvo nya marknadsandelar i Kina, men bilmärket förblir svenskt, säger han.

Produktion och utveckling blir kvar i Sverige, och det gör att Volvos särprägel bevaras, menar Stephen Odell.

Att vara vd för Volvo PV har hittills varit rena berg-och-dalbanan, säger Odell, om han blir kvar som vd efter en eventuell försäljning till Geely vet han inte än.

Medan Ford är på väg att sälja Volvo är det ju desto mer osäkert med General Motors försäljning av Saab. Jag ber Stephen Odell jämföra de båda amerikanska biljättarnas agerande gentemot sina svenska bilmärken.

– Jag vet inte hur situationen är för Saab, men Volvo är lyckligt lottat som har ett stödjande moderbolag, och en ägare som vill att Volvo hamnar i goda händer, säger Stephen Odell.

Ginna Lindberg, Detroit
ginna.lindberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".