Pengar härifrån kan hjälpa till. Foto: Christer Fridén/SR.

Räntan på Islands skuldavtal blir stor

Tre av fem islänningar säger nej till uppgörelsen med Storbritannien och Nederländerna om hur Islands bankkraschskulder ska betalas. Det visar den senaste opinionsmätningen inför folkomröstningen.

Rent teoretiskt kan varje islänning tvingas betala omkring 125 000 svenska kronor, och bara räntan är en tung börda, säger advokat Eiríkur Svavarsson.

– Bara räntan är varje år 40 miljarder isländska kronor, säger Eiríkur Svararsson, det är omkring 2,3 miljarder svenska kronor, lika mycket som halva den isländska sjukvårdsbudgeten. Och det kommer under alla förhållanden skattebetalarna att få stå för.

Eiríkur Svavarsson sitter i ledningen för InDefence som protesterar mot betalningsvillkoren och som fick president Ólafur Ragnar Grímsson att låta frågan gå till folkomröstning.

När det gäller själva skulden på uppemot 40 miljarder svenska kronor så kan de tillgångar som finns i banken Landsbanki hjälpa att betala.

Landsbanki, som har tagits över av staten för att undvika konkurs, var nämligen moderbank till internetbanken Icesave som gick omkull hösten 2008 och vars kunder i Storbritannien och Nederländerna förlorade sina besparingar. Det är de kunderna som Island skall ersätta.

Men hur mycket tillgångarna i Landsbanki är värda är det ingen som vet i dag därför är osäkerheten stor om hur mycket skattebetalarna i slutändan kommer att få punga ut med.

– Vad skulle svenska skattebetalare tycka om att bli påtvingad en stor skuld utan att veta hur stor den egentligen är, undrar Eiríkur Svavarsson.

Christer Fridén, Reykjavik
christer.friden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".