Inflationstakt och konsumentpriser ökar

Uppdaterad: 11:19
Konsumentpriserna steg mer än väntat under december och det gjorde också inflationstakten, enligt SCB.

– Inflationen kom in något högre än förväntat och fokus riktas nu mot energipriserna som bland annat kallt väder har drivit upp. Det finns en risk att vi får en något högre inflation framöver, säger Nordeas chefsekonom Annika Winsth.

Och det är framför allt på grund av energipriserna?

– Ja, man bör hålla koll på oljepriset framöver då det kan påverka påverka inflationsbanan och därmed även Riksbankens agerande. Det finns en risk att inflationen kommer upp som ett tema i lite större utsträckning framöver.

Oljepriset och energipriset bör man alltså hålla ett vaksamt öga på under de kommande kalla månaderna, säger Annika Winsth.

– Sedan ska man också komma ihåg att vi har haft en svag krona som gör att den underliggande inflationen är ganska hög. Vår bedömning är ju att kronan så sakta ska stärkas och då minskar det trycket lite framöver.

Enligt Statistiska Centralbyrån, SCB, så steg konsumentpriserna med 0,2 procent i december jämfört med månaden före. Analytikerna hade räknat med att konsumentpriserna skulle vara oförändrade.

Analytikerna trodde också att inflationstakten skulle landa på 0,7 procent, men istället hamnade den på 0,9 procent.

Frågan är nu om den ökade inflationstakten kommer att påverka Riksbankens bedömning av när styrräntan ska höjas.

– För Riksbanken är det många parametrar som spelar in och det här är en del. Skulle det visa sig att de behöver revidera sin inflationsbana för att energipriserna driver upp inflationen då kan det påverka också Riksbankens räntepolitik. Därmed inte sagt att Riksbanken byter fot i närtid. Men det är en viktig del bland många andra, säger Nordeas chefsekonom Annika Winsth.

Matilda Durehed
matilda.durehed@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".