Sprängladdningen var gömd i en motorcykel. Foto: Scanpix.
Kärnforskare dödades i Teheran

Israel och USA anklagas för bombattentat

Uppdaterad: 12:40
I ett bombattentat i Teheran i morse dödades en ledande iransk kärnenergiforskare. Det iranska utrikesministeriet anklagar Israel och USA för att ligga bakom attentatet.

Den 50-årige professorn Massoud Ali Mohammadi hade precis kommit ut ur sitt hus i norra Teheran på väg till sitt arbete vid universitetet när bomben exploderade.

Mohammadi avled, åtminstone två personer skadades och fönstren i husen runt omkring blåstes ut av bomben som var gömd i en parkerad motorcykel. Den här typen av sprängdåd är ovanliga i Teheran.

Polismyndigheterna som utreder attentatet sa till en början att de inte visste vad som var motivet och man sa också att det inte fanns några misstänkta.

Men efter det har det iranska utrikesministeriet officiellt anklagat agenter från Israel och USA för att ha genomfört dådet. Några bevis har inte lagts fram och anklagelserna har ännu inte kommenterats.

Massoud Ali Mohammadi beskrivs som en mycket framträdande forskare på kärnenergiområdet och det gör naturligtvis att frågan kan ställas om dådet har något med Irans kontroversiella kärnenergiprogram att göra.

I väst misstänker många att Iran är på väg att skaffa sig kärnvapen, något som blankt förnekas i Teheran.

Det är knappast någon hemlighet att till exempel Israel är berett att gå mycket långt i att stoppa eventuella bombplaner.

Men i rapporteringen hittills från Teheran finns inget som säger att Mohammadi skulle arbeta med det känsliga kärnenergiprogrammet.

Oppositionen i Iran förnekar all inblandning i bombdådet. Men det kommer sannolikt att skärpa den inrikespolitiska situationen som redan är mycket spänd.

Läget i landet har varit oroligt ända sedan det starkt ifrågasatta presidentvalet i somras och så sent som i slutet av december dödades åtta människor i samband med stora regimkritiska demonstrationer.

Sten Sjöström
sten.sjostrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".