Sänkt lön 2008 för de högst betala vd:arna

Lönerna för de verkställande direktörerna i börsbolagen och andra stora bolag blev i många fall lägre 2008 än året innan. Detta enligt en beräkning som gjorts av kreditupplysningsföretaget Soliditet.

För de 1 000 högst betalda direktörerna blev det i genomsnitt om ytterst liten försämring. Närmare bestämt med minus 0,2 procent ner till en årsinkomst på drygt 2,7 miljoner kronor, vilket motsvarar ungefär 5 000 kronor eller drygt 400 kronor i månaden.

Mot det här genomsnittet fanns 177 stycken börsbolagsdirektörer som i stället ökade sin årsinkomst med i medeltal drygt 14 procent.

Här tror Soliditet att inkomstökningen är följd av bonusutbetalningar som tjänats in under 2007.

Men att vara vd i ett aktiebolag handlar i de flesta fall om att leda något tiotusentals små företag ända ner till fåmansaktiebolag med kanske bara någon enstaka person anställd.

Räknat på det sättet är medianlönen för en vd nere på drygt 440 000 kronor om året eller knappt 37 000 i månaden.

Då blev för dessa inkomstökningen 2008 3,7 procent, jämfört med att vanliga inkomsttagare det året fick en ökning med 4,4 procent.

Christer Hillbom
christer.hillbom@r.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".