Protesterna vid fabriken.
PROTESTERAR MOT GM:s AGERANDE

Saab-anställda lade ned arbetet

Uppdaterad: 12:53
I dag klockan 12 stoppades produktionen vid Saabfabriken i Trollhättan. De anställda samlades för en manifestation mot GM:s hantering av affären. Facken har också i ett brev vädjat till GM:s vd Ed Whitacre att han ska sälja Saab.

Under parollen "Spara pengar - sälj Saab" har nu de anställda, 3 500 personer,  i Trollhättan lagt ned sina arbeten för att gå ut på manifestationen.

Men det är inte bara Saab-anställda som är utanför huvudporten vid fabriken. Många Trollhättebor har också sökt sig hit.

Det är fullt med olika skyltar: "Rädda jobben på Saab", "Saab har en själ - har GM?".

– Vi tycker att de har betett sig illa i hela det här agerandet som inte kan tala ett tydligt och klart språk när de säger att de vill sälja Saab och inte spelar med öppna kort och informerar oss anställda ordentligt, säger Saab-anställde Cervin Törnblad som deltar i protesten.

Cenny Andersson, som arbetat i 26 år på Saabs utvecklingsavdelning, har en skylt med texten "Sell Saab now".

– Det är klart att vi ska sälja Saab nu. Det är dags att någon annan tar över för GM har ju misskött det här i så många år. Så nu är det dags att någon riktig tar över det här och driver det här vidare, säger Cenny Andersson.

Det klara budskapet i Trolllhättan är att man vill att General Motors ska sälja Saab. Det har ju kommit olika besked de senaste dagarna från GM-ledningen om man verkligen vill sälja Saab. Det florerar många rykten och spekulationer bland de Saab-anställda.

– Det är mycket spekulationer fram och tillbaka. Det är inget klarspråk. Det är bättre att de för en klar och tydlig dialog. Vi har inte fått någon speciell information de senaste dagarna från GM och inte från Saabs ledning heller. De har väl munkavle på sig misstänker vi, säger Cervin Törnblad.

Tror ni att GM-ledningen lyssnar på er?

– Jag är helt övertygad om att de lyssnar på oss. De har hjärta som alla andra människor och de ser att det finns en potential till utveckling här på Saab. Jag tror att de är lite rädda för vi har en produkt som är otroligt bra och den produkten vill de inte ska komma i någon annans händer. Men vi är säkra på att det är en grej som kommer att rädda Saab och föra oss framåt i all framtid, säger Cenny Andersson som jobbat på Saab i Trollhättan i 26 år.

Jan Andersson
jan.andersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista