Krav på nya regler för medicinsubvention

Problemen för patienter för patienter med den medfödda sjukdomen PKU, som kan ge allvarliga hjärnskador, har lett till kritik mot systemet för subventioner. Med stöd från EU utvecklas nu flera hundra mediciner för små sjukdomsgrupper. Men svenska patienter riskerar att bli utan om staten drar undan subventionen.

– Det här visar på att vi har ett systemfel i Europa. Vi har tagit fram ett europeiskt regelverk för att stimulera utvecklingen av de här läkemedlen, väl medvetna om att de här kommer att bli dyra. Om det kostar ett par miljarder att ta fram en produkt och det sedan ska betalas på 100 eller 200 patienter i hela EU, så kan vem som helst förstå att styckkostnaden blir hög. Dessvärre har inte det europeiska systemet, på Brysselnivå, tagit hänsyn till att vi har nationella myndigheter som sitter och bestämmer om man vill betala eller inte, säger Läkemedelsindustriföreningens ordförande Rickard Bergström.

Ekot har tidigare rapporterat om problemen för den som lider av PKU, en medfödd sjukdom som kan ge svåra hjärnskador om man inte håller en mycket strikt diet med nästan enbart grönsaker. Det finns ett läkemedel, Kuvan, men efter ett beslut av Tandvårds- och läkeförmånsverket blir ett hundratal patienter nu utan den enda medicin som finns, eftersom de inte själva kan betala omkring en halv miljon kronor som medlet kostar utan subvention.

Tvåårige Simon har tagit medicinen i hela sitt liv och kunnat äta precis som andra barn. Hans mamma Miriam du Plessis blev bestört när hon fick höra att Simon inte längre ska få sin medicin.

– Det kändes som om hela världen rasade samman, det var precis som att återuppleva den dagen vi fick höra att Simon hade den här sjukdomen. Jag tänkte genast, hur ska det här gå nu? Det blir ju ännu värre för Simon har ju blivit van vid att äta kött- och mjölkprodukter och nu ska vi plötsligt tvinga honom att äta nästan bara grönsaker och han tycker inte om alla grönsaker, så hur ska det här gå, säger Miriam du Plessis.

Men enligt Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket är medicinen för dyr i förhållande till den nytta det gör.

Och Rickard Bergström vid Läkemedelsindustriföreningen efterlyser nya regler i Sverige eftersom problemet växer.

– EU:s modell har varit i funktion nu knappt ett tiotal år och har fungerat väldigt bra. Vi har ett femtiotal godkända läkemedel och flera hundra i pipeline, så det här bekymret kommer vi att få se igen. Det här är väldigt viktigt, därför att man tar ett politiskt beslut på hur de här läkemedlen ska hanteras här i Sverige, säger Rickard Bergström.

Anna Larsson
anna.larsson@sr.se

Samarbete med SR Uppland

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".