Många kvinnor kvoterades bort från veterinärutbildningen. Foto: Ingvar Karmhed/Scanpix.

Könskvotering på högskolan slopas

Efter kritik om att män får förtur till populära utbildningar, där deras kön är underrepresenterat tänker regeringen avskaffa möjligheten för universitet och högskolor att använda så kallad positiv särbehandling.

Socialdemokraterna ogillar att möjligheten tas bort. Marie Granlund, utbildningspolitisk talesperson för socialdemokraterna vill i stället att reglerna som finns förtydligas.

– Jag tror att det är viktigt och jag tror att svenskar vill att man ska kunna bli läkare eller civilingenjör oavsett vilket kön man har.

Betyder det att ni kommer att återinföra positiv särbehandling om ni kommer till makten?

– Jag tror att vi måste se över hela utbildningssystemet så att vi får ett mer jämställt utbildningssystem och att man minskar den sociala snedrekryteringen.

Hur ser du på de kvinnliga studenter med toppbetyg som år efter år sökt in på läkar- och veterinärutbildningar och inte haft en chans att komma in?

– Jag tror att vi måste få ett mycket mer jämställt arbetsliv och då tror jag att de måste vara såväl kvinnor som män som är läkare eller förskollärare eller civilingenjörer. Det är jag alldeles övertygad om. Sedan måste reglerna förtydligas. Det har inte gått rätt till i alla fall, säger Marie Granlund.

Positiv särbehandling har funnits i 20 års tid och används i dag av de flesta högskolor och universitet. Målet har varit en jämn könsbalans på utbildningarna. Det innebär att om studenter har samma betyg prioriteras sökande med det kön som är underrepresenterat.

Det här har fått störst effekt på populära utbildningar som till exempel läkar- och veterinärprogrammen, där alla studenter som kommer in har toppbetyg och där de flesta sökande med högsta betyg har varit kvinnor.

Sofia Lindblad är en av de kvinnor som inte kom in på veterinärutbildningen vid lantbruksuniversitetet i Uppsala på grund av särbehandlingen.

I den kvot hon tillhörde med utbildning från folkhögskola sorterades alla kvinnor bort.

– Det är många år som jag har lagt ned på att läsa upp mina betyg och söka till högskolan. Det är många år som har kastats bort och så har jag inte haft någon chans att komma in, säger Sofia Lindblad.

Till slut gav hon upp sina veterinärdrömmar och studerade i stället till sjuksköterska.

Regeringen skickar inom kort ut ett förslag på remiss om att ändra i högskoleförordningen så att positiv särbehandling helt enkelt tas bort.

Karin Runblom
karin.runblom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".