De ska leda avvecklingen av Saab

Bolagsverket har i dag fattat beslut om att utse Stephen Taylor och Peter Törngren till likvidatorer för Saab Automobile med Stefano Aversa som likvidatorssuppleant.  I och med att en likvidator nu utsetts fråntas vd Jan-Åke Jonsson och Saabs styrelse ledningen över Saab.

Den brittiske Stephen Taylor föreslogs av GM bland annat för att han ska kunna ta tillvara internationella återförsäljares intressen.

Under ärendets handläggning har det kommit in synpunkter till Bolagsverket om Taylors kompetens för uppdraget.

Det har även gjorts gällande att Taylor är jävig på grund av sin medverkan under bolagets tidigare företagsrekonstruktion, skriver Bolagsverket i ett pressmeddelande.

Med anledning av de invändningar mot Taylor som inkommit har Bolagsverket begärt in kompletterande uppgifter bland annat om hur Taylor planerat avvecklingen.

Han har då förklarat att arbetet huvudsakligen kommer att bedrivas från bolagets huvudkontor i Sverige och med stöd av medarbetare från både utländska och svenska juridiska rådgivare och andra experter.

Enligt Bolagsverkets mening besitter föreslagen likvidator och likvidatorssuppleant den kompetens och erfarenhet som kan krävas för uppdraget som likvidator respektive likvidatorssuppleant i bolaget.

När det gäller en eventuell jävssituation har Bolagserket kommit fram till att  varken Taylor eller Aversa har ingått i bolagets ledning eller äger aktier i bolaget.

Stephen Taylor kan enligt Bolagsverket inte anses jävig eller olämplig som likvidator för att han medverkat i bolagets tidigare företagsrekonstruktion.

Med hänsyn till likvidationens omfattning och att det rör sig om ett större svenskt aktiebolag vill Bolagsverket utse en medlikvidator och har då valt advokat Peter Törngren.

I och med att en likvidator nu utsetts så fråntas vd Jan-Åke Jonsson och Saabs styrelse ledningen över Saab.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".