Sverige har varit i kontakt med FN-tribunalen i Haag inför gripandet av 43-åringen. Foto:Juha Roininen/Scanpix.

Misstänkt krigsförbrytare gripen i Sverige

Uppdaterad: 21:47
Den nu anhållne 43-årige man från Bosnien-Hercegovina, som i dag greps i norra Sverige misstänkt för bland annat grovt folkrättsbrott, har under kvällen förflyttats till Stockholm för vidare förhör.

– Generellt är vi väldigt glada att vi har kommit såhär långt i vår utredning och att vi nu har en misstänkt som vi hoppas kunna få ställa till svars, säger chefen för Krigsbrottskommissionen, Tomas Ackheim.

43-åringen som greps i dag är svensk medborgare, men kommer från forna Jugoslavien och tjänstgjorde för 18 år sedan under ett par månader som lägervakt i ett fångläger i Bosnien-Hercegovina där civila bosnienserber hölls fångna.

Misstankarna om krigsförbrytelser gäller grova överträdelser av Genèvekonventionerna. Han ska bland annat  ha medverkat i olagliga frihetsberövanden av civila, tortyr och våld och misstankarna gäller även mord, människorov och medhjälp till människorov.

Gripandet är resultatet av en förundersökning som pågått en längre tid av den så kallade Krigsbrottskommissionen vid Rikskriminalpolisen, som funnits i sin nuvarande form sedan mars 2008.

Uppdraget är att spåra upp krigsförbrytare i Sverige och man tar emot runt 20-30 anmälningar från Migrationsverket varje år.

 Dagens gripande är det första och unikt för Sverige, säger Tomas Ackheim.

– Det är första gången som vi griper en misstänkt krigsförbrytare i Sverige och nästa steg, att åtala honom för grovt folkrättsbrott, som inte heller har gjorts tidigare. Så på det sättet är det unikt.

Tidigare har en person dömts för krigsförbrytelser i Sverige, men den gången avkunnades  domen i Bosnien, där även utredningen genomfördes, säger Tomas Ackheim.

När det gäller dagens gripande har fler än 70 personer hörts genom internationella samarbeten.  Kontakt har även hållits med FN-tribunalen i Haag.

Förundersökningsledare Magnus Elving vid Internationella åklagarkammaren i Stockholm ska senast i övermorgon, torsdag, bestämma sig för om mannen ska begäras häktad eller inte. Han säger till Ekot att han inte vill kommentera bevisningen som finns mot mannen närmare, men att en eventuellt rättegång kommer att hållas i Sverige.

43-åringens advokat Ola Salomonsson, säger nu under kvällen att han ännu inte talat med sin klient, utan träffar honom först imorgon förmiddag.

Marcus Eriksson
marcus.eriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".