Inte välkomna på krogen.

Kommuner förbjuder västar på krogen

Fler och fler kommuner tar ställning mot organiserad brottslighet genom att vilja förbjuda folk att bära mc-västar och andra kläder som kan kopplas till kriminella gäng. Senast ut i raden är Luleå kommun. 

I Eskilstuna finns redan ett förbud på krogarna sedan ett halvår tillbaka. Förbudet är överklagat och ska i vår behandlas i länsrätten.

– Vi fick en förfrågan från det lokala kroglivet efter en incident där väldigt många Eskilstunabor hade reagerat på besökare som bar västar som markerar gängtillhörighet. Man kände sig inte helt trygg på våra krogar och då valde vi att agera, säger Jimmy Jansson.

Eskilstuna kommun ändrade riktlinjerna för krogarna i staden med alkoholtillstånd, så att personer med kläder som förknippas med en gängtillhörighet numera inte är välkomna. Det har fått effekt enligt Jimmy Jansson.

– Vi har inte haft några fler incidenter, sedan om det beror på den här revideringen eller på en ändrad strategi från de här personerna det vet vi inte.

Förbudet i Eskilstuna har överklagats. Inom de närmaste månaderna ska länsrätten i Södermanland ta ställning till om det verkligen är lagligt för en kommun att på det här sättet påverka restauranger att porta gäster på grund av deras klädsel?

En fråga som Göteborg, Norrköping och nu även Luleå kommun hoppas få svar på då alla har planer på att införa liknande förbud.

I Luleå handlar det i första hand om kommunala lokaler som exempelvis konserthallar och idrottsanläggningar. Medan Göteborg och Norrköping tittar på uteställen.

Torbjörn Ericsson som är ordförande i kommunala alkoholhandläggares förening, tror att fler kommuner kommer att införa liknande klädkoder om Eskilstuna får rätt i Länsrätten i vår.

– Jag tror att många kommuner kommer följa efter.

Vad grundar du det på?

– Ja det finns ju en önskan överlag i samhället att bekämpa den här systemhotande brottsligheten som organiserad brottslighet står för, säger Torbjörn Ericsson, ordförande i kommunala alkoholhandläggares förening.

Nils Eklund, Luleå
nils.eklund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista