Det sydafrikanska försvaret säger sig vara väl förberett inför fotbolls-VM i sommar. Foto: Schalk van Zuydam/Scanpix.

Fifa: Ingen oro för säkerheten under VM

Efter attackerna mot det togolesiska fotbollslandslaget i Angola, försäkrar nu den internationella fotbollsfederationen Fifa att man gör allt för att garantera säkerheten för VM i Sydafrika senare i år.

– Säkerhetsfrågan måste ständigt ses över, det kan vi lära av det som hände i Angola, säger Fifas man i Sydafrika Danny Jordaan, som var med i den tekniska kommitté som rekommenderade Angola som arrangör av Afrikanska mästerskapen.

Men han vill inte offentligt kritisera Angolas regering för den säkerhetsbedömning de gjorde angående den oroliga Cabinda-enklaven.

Togo har diskvalificerats sedan de kallades hem av sin regering efter den dödliga rebellattacken mot deras busskonvoj.

Men det är inte troligt att några disciplinära åtgärder kommer att vidtas för att regeringen la sig i sportsliga angelägenheter, enligt Danny Jordaan.

Efter händelserna i Angola har frågan om säkerheten under VM i Sydafrika väckts. Men Fifa understryker att det inte finns någon rebellrörelse i Sydafrika och att länderna inte kan jämföras.

Det sydafrikanska försvaret är förberett på allt från kriminalitet till terroristattacker.

– Vi har planerat säkerheten i fyra år och jag kan försäkra att beredskapen är högre i Sydafrika än den var under Tysklands-VM, säger generallöjtnant Vejaynand Ramlakan.

Margareta Svensson, Johannesburg
margareta.svensson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".