Storbritannien:

Islamistisk organisation förbjuds

Den brittiska regeringen har i dag förbjudit en islamistisk organisation med stöd av antiterrorlagstiftningen.

Organisationen kallar sig Islam4UK, bland annat. Enligt regeringen uppträder organisationen under ett flertal olika namn. Sedan tidigare är organisationen förbjuden under två andra namn.

Inrikesminister Alan Johnson säger i ett uttalande att det inte var ett lätt beslut men att det var ett nödvändigt steg i arbetet med att förhindra terrorism. Organisationen har tidigare gjort sig känd för att hylla 11 september-attacken 2001.

Den senaste tiden har organisationen rört upp känslorna här i Storbritannien för att vilja genomföra en protestmarsch i den stad dit dödade brittiska soldater flygs hem från kriget i Afghanistan.

Talesmannen för Islam4UK Anjem Choudary förnekar att organisationen på något sätt skulle vara våldsam utan att det är en rent ideologisk organisation.

Anjem Choudary menar att yttrandefriheten i Storbritannien bara gäller så länge man inte kritiserar regeringens utrikespolitik.

Medlemskap i Islam4UK kommer nu att bli olagligt från och med i övermorgon och kan ge så mycket som tio års fängelse.

Johan Prane, London
johan.prane@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".