Genforskning ställer krav på sjukvården

Personer med låg- och medelhögrisk för att få cancer kommer bli en ny grupp som sjukvården måste ta hand om de närmsta åren. I flera år har sjukvården fokuserat på så kallade högriskfamiljer, men ny forskning ställer stora krav på sjukvården.

– Jag tycker att vi lämnar personer ganska ensamma med beskedet om att du har en ökad risk, framförallt utan kunskap om hur jag kan påverka min risk. Som arbetande inom sjukvården tycker jag att vi måste förbereda oss för hur vi ska ta in den genetiska hälsovården i framtidens sjukvård, säger Mef Nilbert, professor i onkologi vid Universitetssjukhuset i Lund.

Att få beskedet att man bär på en lågriskgen för cancer innebär inte att man inte kan påverka sin risk. Det är dags att avdramatisera begreppet gener och risk. Professor Mef Nilbert jämför med kolesterolprov.

– Kolesterolprovet har vi haft med oss i flera år, de flesta svenskar vet att det är en riskmarkör, en faktor som kan förutse att vi har en ökad risk att få en hjärt- och kärlsjukdom. Kolesterolnivån använder vi just av för att göra någonting åt det. Jag ser de genetiska markörerna på precis samma sätt. De är en riskmarkör för att jag kan ha en ökad risk.

Det innebär att man genom att sluta röka, äta hälsosammare mat och motionera mera kan minska risken att få cancer. Men idag finns ingen rådgivning för personer med så kallade lågriskgener.

– Nej det finns det inte, vi har däremot genetiska rådgivningar och mottagningar för högriskfamiljerna. Där finns den kunskap som man också skulle kunna applicera på lågriskfamiljerna.

Varje år får 50 000 personer cancer, ca 2 500 av dem tillhör så kallade högriskfamiljer med en över 50 procentig ökad risk att få cancer, men över 10 000 av cancerfallen kan nu tillskrivas lågriskgener.

– Idag har vi precis hittat de första generna. Man kan säga att det finns ungefär 1 000 genetiska variationer som finns beskrivna, kopplade till olika sjukdomar; cancer, hjärt- och kärlsjukdom och psykisk sjukdom.   

Jens Ericson, Ekot i Malmö
jens.ericsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".