Miljöministern får kritik för varguttalande

Miljöminister Andreas Carlgren får kritik för sina uttalanden om att jakten på varg skulle bidra till att minska problemen med inavel i vargstammen.

Det finns inga sådana direktiv för vargjakten, säger vargforskaren Olof Liberg som är samordnare av vargforskningsprogrammet Skandulv.

– Det ska vara en vargjakt som riktar sig mot dem som i första hand kan vara genetiskt sämre eller som inte är genetiskt friska, har miljöminister Andreas Carlgen tidigare sagt.

Men sådana direktiv om att välja ut vissa djur finns inte i Naturvårdsverkets villkor för vargjakten, det är i så fall en missuppfattning, säger Olof Liberg, forskare och samordnare i forskningsprogrammet Skandulv vid Lantbruksuniversitetet.

– Jakten har egentligen ingen betydelse för den genetiska statusen, jakten är nog till för att skapa utrymme och lokal acceptans för den viktiga åtgärden: nämligen att flytta in vargar, som också finns med i riksdagsbeslutet.

Så det är acceptansen lokalt som är huvudskälet till den här jakten som du ser det?

– Absolut, det är det som är skälet.

Den svenska vargstammen härrör från bara tre vargar och är svårt inavlad. Inom Skandulv-projektet kommer man nu att göra DNA-analyser för att avgöra släktskapet.  

En del vargar är mer släkt än vanliga syskon. Men inaveln visar sig framför allt i defekter som gäller fortplantningsförmågan, säger Olof Liberg. 

– Befruktningar, fosterdödlighet och kanske tidig ungdödlighet är nedsatta och det ser man inte på obduktionerna. 

Kan ni se det i det vilda, att man kan få sådana följder?  

– Ja, i det vilda mäter vi tillexempel reproduktionen, vi mäter kullstorlekar, alltså hur många valpar det föds i kullarna. Där ser vi ett klart samband mellan inavelsnivån i de olika familjerna och hur stora valpkullarna är. 

Vad kan det innebära på längre sikt?
 

– Att den här vargstammen inte kommer att vara livskraftig hur länge som helst. Än så länge är den det. Om reproduktionen fortsätter att sjunka i den här takten kommer vi tillslut till en punkt där det reproduceras för få vargar för att fylla luckorna efter dem som dör. 

Ingrid Gustavsson
ingrid.gustavsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".