Tyskland:

Vill skärpa regler för inhyrd arbetskraft

I Sverige är facket irriterat på att allt fler företag gör sig av med sin personal, för att direkt ta tillbaka dem från bemanningsföretag. Nu debatteras även frågan i Tyskland.

Regeringen i Tyskland hotar nu att skärpa reglerna för inhyrd arbetskraft, efter de senaste dagarnas avslöjanden om hur ett stort företag gjort sig av med anställda och sen hyrt in dem igen för lägre löner.

– Jag är rasande på Schlecker, säger kvinnan.

Hon berättar i ARD-TV att hon tjänade drygt 100 kronor i timmen som anställd och sedan fick byta till ett bemanningsföretag och göra samma jobb för under 70, och med sämre semesterförmåner.

Kvinnan jobbade på affärskedjan Schlecker, som säljer tvål och toalettpapper och städprylar i ett tätt butiksnät över Tyskland och i hård konkurrens med andra liknande företag.

Flera tusen Schleckeranställda har på samma sätt som kvinnan tvingats över till ett bemanningsföretag, som drivs av en tidigare personalchef på Schlecker.

Nu har den tyska politiken hunnit upp företaget, som kritiseras inte bara från vänster och från facket, utan också från den borgerliga regeringen.

– Om det rör sig om missbruk eller att företaget kringgår lagen ska vi täppa till kryphålen, säger den kristdemokratiska arbetsministern Ursula von der Leyen.

Hon säger samtidigt att hon tror på anställningsformen som sådan, att anställning i hyrföretag visat sig vara en viktig chans till arbete för människor som annars inte skulle ha fått jobb.

Per Eurenius, Berlin
per.eurenius@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".