Svänger om flyktingbarnen.

Vellinge ska ta emot flyktingbarn

Uppdaterad: 20:37
Kommunstyrelsen i Vellinge kommun beslutade ikväll att man ska skriva ett avtal med Migrationsverket om att ta emot ensamkommande flyktingbarn.

Frågan har tidigare väckt stor uppmärksamhet när det moderata kommunalrådet, Lars-Ingvar Ljungman, protesterade mot att Malmö kommun genom företaget Attendo Care placerade ensamkommande flyktingbarn i ett vandrarhem i Vellinge kommun.

– Vi har haft ett möte med kommunstyrelsen, som fattat ett principbeslut som innebär att vi ska ta emot ensamkommande flyktingbarn, säger Lars-Ingvar Ljungman. 

Vad innebär beslutet?

– Att man ska förbereda så att vi kan ta emot de barn som Migrationsverket anvisar. Vi har också sagt i beslutet att vi har en ambitionsnivå på fem till åtta barn.

Ambitionen är nu att avtalet ska tecknas med Migrationsverket så fort som möjligt, säger Lars-Ingvar Ljungman.

Det var i slutet av förra året som protesterna mot att ta emot ensamkommande flyktingbarn i Vellinge, fick den moderata partiledningen att reagera och migrationsminister Tobias Billström att gå ut och säga att kommunerna måste ta sitt ansvar. Något som till slut fick Vellinge kommun att utreda frågan närmre.

– Det har inneburit att även om vi ännu är kritiska till mycket utav svensk migrations- och integrationspolitik måste vi liksom alla andra inse att den här akuta situationen måste lösas, säger Lars-Ingvar Ljungman.

Det ligger nu på socialförvaltningens bord i Vellinge att ordna förutsättningarna för att ta emot mellan fem till åtta ensamkommande flyktingbarn. Man har även beslutat att stärka jakten på familjehem eftersom informationen på kommunens hemsida inte räckt. Än så länge har bara två familjer visat intresse. Något som förvånar Lars-Ingvar Ljungman.

– Därför att när debattens vågor svallade som häftigast då var det ju en hel del som uttryckte önskemål om att vi faktiskt skulle teckna avtal och att vi skulle ta emot ensamkommande flyktingbarn. Jag menar den här verksamheten bygger ändå i någon mening på att man ställer upp från invånarnas sida, säger han.

Marcus Eriksson
marcus.eriksson@sr.se 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".