Rumjana Jeleva

Stora problem för Zjeleva i utfrågning

Bulgariens kandidat till att bli EU-kommissionär Rumjana Zjeleva hade stora problem när hon ikväll frågades ut av Europaparlamentet i Bryssel.

Problemen gällde inte ansvarsområdet internationell krishantering, utan ett företag Zjeleva ägt och huruvida hon borde ha redovisat det.

– För absolut sista gången, jag är inte ägare till företaget säger Rumjana Zjeleva, Bulgariens kandidat till att bli EU-kommissionär.

Men Zjeleva lär få tala mer om företaget Global Consultant som hon tidigare ägde i Bulgarien.

Europaparlamentarikerna påpekade att Zjeleva tidigare inte redovisat företaget, något mycket allvarligt eftersom en EU-kommissionär bör ha ett oklanderligt förflutet.

Utfrågningen var stundom kaotisk, som när Zjeleva anklagade en annan bulgarisk parlamentariker Antonya Parvanova för att ha kommit med felaktiga dokument inför utfrågningen.

– Det fru Zjeleva säger är inte sanningen, sa Parvanova.

Men oavsett vad Zjeleva kan visa upp säger Miljöpartiets europaparlamentariker Isabella Lövin att hon inte kommer att rösta ja till Zjeleva.

– Det har jag väldigt svårt att tänka mig, jag tyckte hon brast i kunskap och framförallt i engagemang och att hon var otroligt otydlig när det gällde att deklarera sina finansiella tillgångar, det krävdes fyra-fem frågor innan hon till slut svarade: nej, jag äger inte detta företag, säger Isabella Lövin.

Herman Melzer, Bryssel
herman.melzer@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".