Spykers vd Victor Muller. Foto: Jan Andersson/SR.
Spyker:

''Saab-förhandlingarna i slutskedet''

Uppdaterad: 05:20
Sportbilstillverkaren Spyker Cars är fortfarande inriktat på att köpa Saab. I Detroit i USA fortsätter förhandlingarna om en försäljning. Spykers vd Victor Muller säger till Ekot att förhandlingarna med Saabs ägare GM är inne i slutskedet.

– För min del handlar det om dagar, inte om veckor, säger Spykers vd Victor Muller om de förhandlingar han för med General Motors.

Förhandlingarna mellan GM och Spyker är inne i ett känsligt och intensivt skede, hävdar Victor Muller när jag träffar honom i samband med en konferens i GM-skrapan här i Detroit.

Spyker har nu höjt sitt bud på Saab. Muller vill inte säga hur mycket han erbjudit, men vi har visat GM att vi har pengarna, säger han, och det är ett bud som borde vara mer attraktivt än att lägga ner Saab.

När det gäller den utdragna förhandlings-processen, så säger Victor Muller att han har full förståelse för att GM tar lång tid på sig. Att bryta ut Saab ur moderbolaget General Motors är en komplicerad affär, framförallt när det gäller de juridiska överenskommelserna, och det är bland annat den diskussionen som tar lång tid, säger han.

General Motors bekräftar för Ekot att Spyker är den främsta budgivaren just nu, och att förhandlingarna om en försäljning fortsätter. Detta samtidigt som avvecklingen av Saab ju redan är påbörjad.

Och det finns ytterligare en budgivare som enligt egen uppgift är med i diskussionen: Investmentbolaget Genii Capital i Luxemburg, som samarbetar med Formel-ett-chefen Bernie Ecclestone. De är inte på plats i Detroit, men gruppens talesman Lars Carlström säger till Ekot att Genii ska presentera ett nytt bud i dag.

Senare i dag samlas General Motors styrelse för sitt ordinarie månadsmöte. Men det är inte klart om det kommer något nytt beslut om Saab på dagens möte.

Ginna Lindberg, Detroit
ginna.lindberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".