Kaos och förstörelse i Port-au-Prince. Foto: Carel Pedre/Scanpix

Många befaras döda efter Haiti-skalv

Uppdaterad: 03:44
En kraftig jordbävning skakade Haiti sent på tisdagskvällen svensk tid. Enligt USA:s geologiska undersökning hade skalvet magnituden 7,0. I huvudstaden Port-au-Prince med omgivningar är den materiella förstörelsen mycket stor och många människor befaras vara döda.

– Herr ambassadör, du måste berätta för världen att detta är en enorm katastrof. Den uppmaningen fick Haitis ambassadör i USA från en regeringstjänsteman i Haiti som ambassadören hade pratat med strax innan han kom till CNN:s studio.

Jordbävningen som inträffade på sen eftermiddagen, 18 lokal tid, hade sitt epicentrum ungefär tio mil sydväst om huvudstaden Port-au-Prince enligt det amerikanska geologiska institutet USGS och mätte alltså hela 7.0 på Richterskalan. Jordbävningen var dessutom förhållandevis ytlig och därför är risken för mycket stora skador extra stor.

Ian Rogers arbetar för hjälporganisationen Save the Children i Haiti och befann sig på sitt kontor när jordbävningen inträffade. Den skakade om hela hjälporganisationens kontorshus, men Rogers lyckades ta sig ur oskadd.

Ian Rogers säger till CNN att han nu kan höra skrik från människor som försöker hjälpa nära och kära som fastnat under rasmassorna.

Uppgifter om döda och skadade är dock än så länge mycket knapphändiga, men fler och fler rapporter kommer nu in som berättar om sammanfallna hus, blockerade vägar och andra svåra effekter. Haitis USA-ambassadör har till exempel fått information om att presidentpalatset och flera andra regeringsbyggnader hade skadats i jordbävningen, men att presidenten i alla fall var oskadd och i säkerhet.

Haiti ligger inte så långt från USA:s Floridakust och USA har redan erbjudit Haiti hjälp med räddningsarbetet. USA kommer skicka både civil och militär personal som hjälp.

FN här i New York säger att man har svårt att nå fram till sina kontor och anställda i Haiti. Sverige har en honorärkonsul i Port-au-Prince men Ekot har inte lyckats nå honom ännu på grund av de kommunikationssvårigheter som finns på Haiti just nu.

Så sent som hösten 2008 drabbades Haiti svårt att flera hårda orkaner med hundratals döda och stora skador som följd.

Daniel Alling, New York
daniel.alling@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista