Jemen pekas ut som en fristad för terrorister. Foto: Enric Marti/Scanpix.

Oro i Jemen att USA ska ingripa militärt

Jemen pekas efter juldagens terroristattack på ett passagerarplan på väg till Detroit ut som världens nästa al-Qaida-bas. Men samtidigt som USA nu fördubblar sitt ekonomiska bistånd för att hjälpa Jemen att bekämpa terrornätverket så ökar oron för att USA även ska ingripa militärt.

– Vi vill inte att länderna i väst ska ingripa militärt och blanda sig i våra interna angelägenheter, ni måste låta oss muslimer hantera våra egna problem, säger imam Yahya Ahmad al-Halidi, när han kommer ut för att ge en intervju strax efter middagsbönen.

Imam Yahya är presidentens personlige imam och står Jemens maktelit nära. Men åsikterna han uttrycker är inte okända heller för den stora massan.

Några kvarter bort, vid turiststånden vid Bab al-Jemen suckar Ismad Al-Mazari över omvärldens bild av hans hemland. Vi vill bara ha tekniskt och ekonomiskt bistånd från USA, säger han, låt oss sen få sköta oss själva.

Men frågan är om den önskningen kommer slå in. Efter att en nigeriansk man, tränad av al-Qaida i Jemen, försökte spränga sig själv i luften ombord på ett passagerarplan på väg till Detroit i julas, har Jemen pekats ut som en fristad för terrorister. Omvärlden har fått skrämselhicka och nu fördubblar USA sitt stöd till terrorbekämpning i landet.

I slutet av januari ska också en givarkonferens hållas i London då västvärlden ska skramla pengar till Jemens ihåliga statskassa, redan tömd efter krig och korruption.

Men hotet från al-Qaida, som de klasar av journalister här på plats fokuserar på, är inte det som fyller jemeniterna med oro.

Kriget i norr, som från början var en inbördes angelägenhet där shiamuslimska separatister krävde mer självständighet, har nu blivit ett tvåfrontskrig där Saudiarabien fritt bombar på Jemens sida om gränsen för att stoppa rebellerna att fly över, samtidigt som Jemens militär gör detsamma på sitt håll.

Resultatet är enligt färska siffror från UNHCR 200 000 människor på flykt.

I sitt stånd fyllt med sablar vid Bab-al Jemen sammanfattar Muhammad den oro han delar med omvärlden, om inget görs kommer Jemen sluta som Irak eller Afghanistan, säger han.

Lotten Collin, Sanaa
lotten.collin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".