Från juni är det vårdnadshavaren som ska betala vårdavgifterna. Foto: Erik Svensson/Scanpix.

Barn slipper betalningsansvar för vård

Efter den 1:a juni i år kan inte barn under 18 år få betalningsanmärkningar för vård och tandvård. På regeringssammanträdet på torsdag tar regeringen beslutet och sedan lämnas lagförslaget till riksdagen.

Lagändringen innebär att det blir enbart vårdnadshavaren som kan få en skuld på exempelvis barnets patientvård eller om barnet exempelvis uteblir från ett avtalat läkarbesök.

– Vad som händer från den första juni är att det inte längre ska bli möjligt att lägga avgifter för kostnader i vården på barn, utan det är vårdnadshavarna som ska betala patientavgifter och sådana avgifter som kan hänga samman med att man uteblivit från ett besök i vården, säger socialminister Göran Hägglund (KD).

Bakgrunden till lagändringen är att det bland annat under förra året fanns 12 000 barn med obetalda vårdavgifter.

Många av dem hade flera obetalda räkningar. Samtidigt fanns det hos Datainspektionen uppgifter om att närmare 80 000 barn registrerats för att ha obetalda skulder.

Merparten av barnen var fortfarande under 18 år. Skulderna kan komma att påverka barnens framtid eftersom de registrerats som betalningsanmärkningar och kan försvåra för barnen att i framtiden få lägenhetskontrakt, telefonabonnemang, lån på banken eller en viss typ av arbete.

– För de enskilda som drabbas är det naturligtvis en förfärlig situation att hamna i, alltså att de dragit på sig avgifter som de själva kanske inte ens känt till och som föräldrarna rimligen som vårdnadshavare ska betala, men som skjutits över på barnen helt och hållet, säger Göran Hägglund.

Men ett undantag ska man göra från regeln om att det är förmyndaren som är betalningsansvarig. Det kan exempelvis vara om en ung flicka besöker en gynekolog för att få p-piller. Då kan betalningskrav till en vårdnadshavare bryta mot offentlighets- och sekretesslagen. Därför kommer kravet att fortsatt gå till flickan.

Att den här lagändringen nu genomförs, välkomnas av Barnombudsmannen. Men han är inte helt nöjd. För lagändringen gäller inte retroaktivt.

De tusentals barn som har obetalda skulder för vård och tandvårdskostnader i dag kommer fortsatt ha betalningsanmärkningar hos Kronofogden efter 1:a juni.

Det är nu upp till de enskilda landstingen i landet att ändra sina rutiner och slutar att skicka betalningskraven till barnen, säger barnombudsmannen Fredrik Malmberg.

– Jag är kritiskt mot att många barn fortfarande är skuldsatta, där är det viktigt att landstingen som äger skulderna, att de tar initiativ till att avskriva skulderna så att barnen som redan är skuldsatta slipper skulderna, säger han.  

Maria Repitsch
maria.repitsch@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".