Julia Tymosjenko-anhängaren Evgenij Pantjenko.

Val kan bli revansch för stoppad kandidat

På söndag är det presidentval i Ukraina för första gången sedan den orangea revolutionen för fem år sedan. Valet kan bli en revansch för den kandidat som stoppades av de massprotesterna förra gången.

– Jag hoppas att Viktor Fjodorovitj vinner redan den första valomgången men om inte så måste han vinna den andra omgången, säger 53-årige Vasilij som står i ett blått kampanjtält på ett torg i Ukrainas huvudstad Kiev.

Den kandidat Vasilij syftar på är oppositionsledaren Viktor Janukovitj som först vann det ukrainska presidentvalet redan för fem år sedan.

Efter anklagelser om valfusk och jättedemonstrationer till stöd för motkandidaten förlorade Janukovitj sedan omvalet mot den nuvarande presidenten Viktor Jusjtjenko.

Nu pekar opinionssiffrorna mot att Viktor Janukovitj kommer att göra en comeback få trodde var möjlig efter att han svepts bort av den orangea revolutionen.

Enligt mätningarna väntas Janukovitj få flest röster på söndag men att det förmodligen blir en andra oviss valomgång mot den nuvarande premiärministern Julia Tymosjenko.

Natalja, 50 år, passerar kampanjtältet för Janukovitj och plockar på sig broschyrer.

– Vi måste ha en förändring med tanke på hur problemen hopat sig i Ukraina under de här fem åren, säger hon.

– Det har blivit mycket sämre för oss vanliga människor, säger Natalja som aldrig var för den orangea revolutionen.

Men även bland dem som rycktes med i euforin under massprotesterna under förra valet är besvikelsen stor.

Evgenij Pantjenko stod som 14-åring bland folkmassorna på Maidan-torget i Kiev. Nu har han just fyllt 19 och är förstagångsväljare. Han tänker rösta på Julia Tymosjenko eftersom han tycker att president Jusjtjenko inte uppfyllt några av sina löften.

– Vi får hoppas att Julia Tymosjenko rättar till alla misstag som den orangea koalitionen stått för, säger Evgenij Pantjenko.

Fredrik Wadström, Kiev
fredrik.wadstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista