Google hotar släcka ner i Kina

Det amerikanska internetföretaget Google överväger att avveckla verksamheten i Kina. Detta efter att företaget råkat ut för allvarliga så kallade cyberattacker från kinesiskt håll.

I attackerna ska förövarna bland annat ha försökt ta sig in på kinesisk människorättsorganisationers e-postkonto som tillhandahålls via Google.

Google, med säte i Kalifornien, hotar alltså att helt avveckla sin verksamhet i Kina efter ha råkat ut för vad man kallar för en sofistikerad och mycket målinriktad cyberattack med ursprung i Kina.

Google säger i ett uttalande att man upptäckt att ytterligare ett 20-tal företag utsatts för attacken och att man nu samarbetar med de amerikanska myndigheterna i fallet.

Enligt företaget var huvudsyftet från de ansvariga för attackerna att komma att ta sig in på kinesiska människorättsaktivisters och regimkritikers Gmailkonton, det vill säga Googles e-posttjänst.

Googles utredning visar dock att förövarna inte kommit åt någon värdefull information från e-postkontona.

Google ser mycket allvarligt på händelsen, men pekar dock inte ut någon särskild misstänkt för attacken. 2006 startade Google sin verksamhet i Kina, men gick med på villkoret från den kinesiska staten att filtrera bort, det vill säga i praktiken censurera viss sökinformation. Bland annat sådant som innehöll kritik mot den kinesiska regeringen.

Google säger nu att man måste se över läget för sin verksamhet i Kina. Företaget är till exempel inte längre berett att fortsätta med filtreringen och att man ska därför inleda diskussioner med den kinesiska regeringen om att införa en googletjänst som är helt utan censur. Företaget säger att man inser att detta mycket väl kan innebära att man måste stänga av Googles sökmotor i Kina och helt avveckla företagets verksamhet där.

Enligt branschexperter får Google 8-10 procent av sin vinst från verksamheten i Kina.

Daniel Alling, New York
daniel.alling@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista