1 av 2
En av de många skadade i skalvet tas om hand. Foto: Radio Tele Ginen/Scanpix.
2 av 2
Klicka för grafik

Stor förödelse efter jordbävning i Haiti

Uppdaterad: 08:25
Haiti, västvärldens fattigaste land, drabbades av ännu en katastrof när en kraftig jordbävning sent på tisdagseftermiddagen raserade hundratals byggnader. Uppgifterna är knapphändiga, men vittnen talar om hundratals, kanske tusentals döda.

Normala telefonkontakter med Haiti är fortfarande brutna. Men de rapporter som har kommit ut berättar om omfattande skador och om panikartade scener.

Hundratals hus i huvudstaden Port-au-Prince har rasat samman, skadade och döda människor ligger på gatorna. Det berättas om desperata skrik som skär genom natten och om människor som desperat letar efter sina anhöriga.

Jordbävningen som mätte drygt sju på Richterskalan hade sitt epicentrum 16 kilometer öster om huvudstaden Port-au-Prince. Den var dessutom förhållandevis ytlig, vilket gör skalven ännu kraftigare.

Enligt de senaste rapporterna ska flera av huvudstaden viktigaste byggnader ha fallit samman. Bland annat ska två sjukhus och katedralen i Port-au- Prince ha raserats. Presidentpalatset har skadats men presidenten är vid liv, enligt Haitis ambassadör i Mexiko. Flera ministeriebyggnader ska också ha skadats.

Även FN, som under Brasiliens befäl, har drygt 9 000 soldater och poliser i Haiti, har meddelat att flera av dess installationer har fått svåra skador.

Och om den typen av byggnader, som tillhör de mest solida i Haiti har drabbats så svårt, så är risken stor för att mycket av stadens övriga bebyggelse som är betydligt bräckligare, helt enkelt har fallit samman.

Port-au-Prince är dessutom byggd på flera kullar och risken för laviner och ras är överhängande, fram för allt som bristen på vegetation gör jorden extra lättrörlig.

Haiti är västvärldens fattigaste land. Och ett av dem som drabbats hårdast av naturkatastrofer. De senaste åren har flera orkaner dragit över landet. Tusentals människor har dött, städer och byar har dränkts av vatten och lera eller helt enkelt spolats bort.

Att Haiti nu, efter 200 år, på nytt har drabbas av en jordbävning, innebär att det omfattande återuppbyggnadsarbetet efter orkanerna, som nästan tycktes slutfört, nu i ett slag har sopats undan.

Det internationella samfundet har föredömligt snabbt lovat att ställa upp med bistånd. Men för Haiti är det som att vara fången i en katastrofernas evighetsmaskin - när den ena är över, så kommer nästa.

Lars Palmgren, Santiago
lars.palmgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista