Hoppets stjärna oroas för Haiti-personal

Biståndsorganisationen Hoppets Stjärna har flera hjälpprojekt i Haiti och de har under hela natten försökt få tag i sin medarbetare i landet bland annat på kontoret i huvudstaden Port-au-Prince. Men det lyckades inte.

Lennart Eriksson, Hoppets Stjärnas biståndsansvarige, är mycket orolig för vad som kan ha hänt organisationens medarbetare.

– Vi har ett arbete bland annat i stadsdelen Carrefour. V har fått rapporter om att den stadsdelen är helt raserad. Det finns ett barnhem där med över 100 barn som vi har stött i många år och vi vet inte om någon har överlevet eller hur situationen är just nu.

Just nu har Hoppets Stjärna ingen svensk på plats i Haiti men på kontoret arbetar tio lokalanställda. Och förutom barnhemmet i Carrefour så stödjer man ytterligare tolv barnhem och skolor i huvudstaden och i övriga delar av landet.

Lennart Eriksson har varit i Haiti många gånger och enligt honom är det ett land som har mycket svårt att klara en naturkatastrof av den här storleken utan många dödsoffer.

– Det är det västra halvklotets absolut fattigaste land och byggnadskvaliteten är så undermålig och slumområdena är så vidsträckta. Jag bävar inför vad som kan ha hänt. Jag ser inte att det här kan har går bra. Jag hoppas och tror att inte alltför många har omkommit, men jag är rädd för det värsta.

Under natten har Hoppets Stjärna redan fattat beslut om att skicka en delegation till Haiti för att så snabbt som möjligt få igång hjälparbetet.

– Det kommer en kombination från vår katastrofchef i Sverige och ett team från USA som vi hoppas ska kunna resa in inom 48 timmar, säger Lennart Eriksson.

Hjälparbetet i Haiti pågår. Röda korset där arbetar nu med att ta emot skadade människor och ge dem första hjälpen.

Enligt Maria Larios på Röda Korset i Trinidad och Tobago har ett sjukhus kollapsat och de två övriga sjukhusen har så fullt av skadade människor att de inte tar emot fler patienter nu.

Margita Boström
margita.bostrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".