Officiella Kina tiger om Googles hot

USA uppmanar Kina att förklara cyberattackerna på det amerikanska internetföretaget Google. Företaget misstänker att attackerna från kinesiska datorer syftat till att kartlägga oppositionella kinesers e-postkonton hos Google. Google säger sig nu överväga att lämna Kina.

Nyheten om att Google vill sluta censurera sina sökträffar och dessutom överväger att lämna Kina i protest mot internetövervakningen är typiskt nog bortcensurerad från kinesiska nyhetssidor. I stället sprids nyheten om Googles inscanning och av kinesiska författares verk utan deras tillstånd.

Men bland de kinesiska internetanvändare som använder olika tekniska verktyg för att ta sig runt censuren uppmärksammas naturligtvis vad som tycks kunna bli en ny konflikt mellan Kina och USA.

Att ett utländskt intenetföretag så här kraftfullt sätter sig emot samarbetet med de kinesiska censurmyndigheterna är unikt, och får ett positivt mottagande bland yttrandefrihetsaktivister.

När Googles e-posttjänst Gmail lanserades blev den populär bland kinesiska användare som oroade sig för intrång från säkerhetstjänsten.

Det var efter att konkurrenten Yahoo erkänt att man lämnat ut användarinformation som hjälpte polisen att gripa journalisten Shi Tao. Han dömdes till tio års fängelse efter att ha använt sitt Yahoo-konto för att skickat vidare censurmyndigheternas direktiv till medier inför årsdagen av massakern kring Himmelska fridens torg till en utländsk nätsida.

Möjligen är Google nu berett att försvara sitt rykte som en leverantör av friare internettjänster.

Hanna Sahlberg, Peking
hanna.sahlberg@.sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".