Ny finansskatt ska stärka USA:s ekonomi

USA:s president Barack kommer i morgon att presentera ett förslag om att införa ett slags skatt på de banker och finansbolag som räddades av statliga pengar när finanskrisen var som värst för drygt ett år sedan. Presidenten hoppas på det sättet få in upp mot 120 miljarder dollar till statskassan.

Exakt hur den nya skatten som Obamaregeringen vill införa för bankindustrin, ska se ut är inte klart i nuläget. Vita huset har varit tämligen tystlåtet kring detaljerna, men i natt svensk tid bekräftade en tjänsteman i Vita huset att presidenten själv under morgondagen kommer presentera upplägget för förslaget och tanken är att förslaget ska komma med i den budgeten som presidenten lägger fram för kongressen i nästa månad.

Grundidén med skatten, eller avgiften som Vita huset kallar den, är att staten ska få tillbaka ännu mer pengar av de mångmiljardbelopp man lade ut under krisen för att bland annat rädda flera storbanker.

Från liberalt håll är det tummarna upp för idén. Att införa skatter är det enda sättet att förändra dåligt beteende, sa till exempel Mark Walsh, från Radiostationen Left Jab till CNBC.

En av idéerna är att skatten, som har diskuterats sedan i augusti, ska beräknas utifrån hur mycket risktagande storbankernna har i sina affärer. Ett färdigt förslag måste dock först godkännas av kongressen för att träda ikraft.

Förutom att förstärka statens finanser och få tillbaka räddningspengar har Obamaregeringen också politiska skäl att genomföra planerna. Det finns nämligen en ilska i USA över att Wall Street, som räddades från undergången av staten, enligt många, redan är tillbaka i stort risktagande och skyhöga bonusar.

Men motståndarna till skatteidén är också många och högljudda. Flera av storbankerna har redan betalat tillbaka de pengar de fick genom räddningspaket och bankcheferna på Wall Streeet har hittills varit fåordiga i sina kommentarer.

Men chefen för de amerikanska bankernas branschorganisation säger att en eventuell skatt kraftigt kan komma att påverka bankernas vilja att låna ut pengar. Dessutom menar en del analytiker att bankerna bara kommer att låta kunderna betala för en högre skatt, genom till exempel högre avgifter för kunderna.

En kraftig ekonomisk recession kan bli konsekvensen av nya skatter och regleringar, säger chefen för den amerikanska handelskammaren Tom Donohue till CNBC.

Daniel Alling, New York
daniel.alling@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".