Fortsatta skatteuppskov för företagare

Regeringen vill ge företag fortsatt uppskov med att betala in vissa skatter. Ett förslag som välkomnas av framför allt små och medelstora företag.

Finanskrisen innebar akuta problem för många företag att få krediter. Som en hjälp gav regeringen företag rätt under förra året att skjuta upp två månadsinbetalningar av arbetsgivaravgifter och preliminärskatt för de anställda.

Egentligen skulle de här uppskoven betalas in till staten nu i mars, vilket alltså i praktiken innebär att företagen då skulle tvingas göra inbetalningar för både i år och förra året - på samma gång.

Det är för tidigt att redan nu begära att företagen ska göra dubbla inbetalningar, enligt statssekreterare Ingemar Hansson på finansdepartementet.

– Vi bedömer att finansmarknadsläget, särskilt för de mindre företagen, fortfarande är så pass osäkert. Så det är inte lämpligt att börja begära dubbel betalning i år. Vi avser istället att lägga förslag att den som vill kan senarelägga återbetalningen till som längst januari 2011. Det innebär förlängd kredittid för de som utnyttjar den här möjligheten.

Den 21 januari väntas regeringen fatta det formella beslutet om den här fortsatta skattekrediten, ett besked som välkomnas av Företagarnas vd Anna-Stina Nordmark Nilsson.

– Det innebär att många småföretag kommer att räddas undan ett akut konkurshot.

Regeringen har ju fått kritik för att inte vara tillräckligt företagarvänlig. I vilken utsträckning tycker du man kan se det här som en flirt med landets småföretagare inför höstens val?

– I det här fallet är det verklighet och realitet för många småföretag, och ett väldigt bra beslut av Anders Borg att gå fram med det här förslaget.

Men skattebetalarna kommer få betala för företagens lättnader.

– Vi för in en ränta som är förhållandevis hög. Samtidigt räknar vi med ganska stora kreditförluster. Så totalt sett räknar vi med att detta kostar statsbudgeten ungefär 100 miljoner kronor netto. Men vi tycker det är värt det för att underlättas företagens kreditsituation, säger Ingemar Hansson på Finansdepartementet.

Jens Möller
jens.moller@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".