Billiga läkemedel till diabetiker

Genom att använda billiga diabetesläkemedel i stället för dyra kan sjukvården spara 45 miljoner kronor om året, enligt de nya riktlinjerna för diabetesvården.

De nya riktlinjerna för diabetesvårde presenteras av Socialstyrelsen i dag. De innehåller 185 rekommendationer som landstingen bör uppfylla för att uppnå en god och effektiv vård.

Den som behöver läkemedel för behandling av typ-2 diabetes ska i första hand få de äldre, beprövade och billiga preparaten.

De nya och dyrare läkemedlen bör inte ordineras förrän man konstaterat att varken älder mediciner eller insulin hjälper.  Om detta genomförs konsekvent i alla landsting kan samhället frigöra 45 miljoner kronor om året som kan användas till annat, bedömer Socialstyrelsen.

I riktlinjerna läggs stor vikt vid att diabetiker måste få hjälp med att leva ett sunt liv, utan rökning, stillasittande och dålig kost.

Utbildning i grupp har visat sig ge god effekt på patienternas förmåga att hålla blodsockervärdet i schack, åtminstone så länge som den leds av personer med rätt utbildning. Socialstyrelsen sågar däremot så kallade motivationshöjande samtal som hjälpmedel för glukoskontroll.

Riktlinjerna förordar också regelbundna kontroller av diabetikers fötter. Enkla undersökningar av exempelvis blodkärlens funktion är då viktiga för att undvika de allvarliga fotproblem med sår och infektioner som den med diabetes kan drabbas av.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".