1 av 2
Huvudstaden Port-au-Prince invånare drabbades hårt av jordbävningen. Foto: Ivanoh Demers/Scanpix.
2 av 2
Klicka för grafik
HAITI

Tusentals befaras döda i jordbävningen

Uppdaterad: 14:48
Tusentals människor befaras ha omkommit i nattens jordbävningskatastrof i Haiti, den värsta som drabbat den karibiska övärlden.

Sjukhus kollapsat, bankbyggnader, hotell, skolor, ministerier kollapsade, FN:s högkvarter kollapsat, presidentpalatsets skinande vita kupol instörtad, bostäder nerfallna i raviner, vägar, el, vatten och telefonlinjer utslagna. 

Bland annat har FN-högkvarteret i huvudstaden Port-au-Prince rasat samman och enbart där kan flera hundra FN-anställda ha dödats, enligt FN-chefen Ban Ki-Moon.

Bland betongrester och förvridna armeringsjärn skadade och döende vädjande om hjälp medan efterskalven fullbordar förödelsen.

Detta är scener från den haitiska huvudstaden ett drygt halvt dygn efter den karibiska övärldens värsta jordbävningskatastrof när räddningsmanskap nu i de tidiga morgontimmarna försöker ta sig fram i kaoset.

Hur många liv som gått till spillo är omöjligt att veta. Men USA:s ambassadör i Haiti, Kenneth Merten, befarade i en intervju med CNN att kanske två miljoner, av nationens tio, kan vara mer eller mindre allvarligt drabbade och att han, när läget bättre går att överblicka om en två, tre dagar, befarar det värsta.

Det dominerande intrycket av bilder och budskap ut från Haiti via mejl och mikroblogg är en kollapsad huvudstad över vilken vilar ett tätt moln av stoft från pulveriserad betong och rök från bränder. Men inte en katastrofs normala följdljud, helikoptersmatter och ambulanssirener. Bara böner och gråt. Plundring pågår.

Ett sms från hjälporganisationen Partners in Health säger att "Port-au-Prince är förstörd. Massor av döda. SOS.SOS. Provisoriska fältsjukhus behöver smärtstillande mediciner och bandage. Snälla, hjälp oss."

FN i New York meddelar att deras lokala högkvarter i Port-au-Prince raserats och att många ur personalen saknas.

Tequila Minsky, en fotograf i Port-au-Prince, berättar om hur hela frontväggen till stora fina hotell Oloffson fallit ut på gatan, med människor under, och om hus runt om som störtat samman. Även nya, fina hus, som Union Banks byggnad.

En av hjälporganisationen Oxfams tidigare anställda, Kritistie van de Wetering, meddelar från Port-au-Prince att hon från varje vrå hör böner om hjälp.

USA, Storbritannien, Frankrike, Cuba, Venezuela, alla utlovar hjälp, som dock ännu dröjer.

Bengt Therner
bengt.therner@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista