Misstänkt krigsförbrytare förnekar brott

I eftermiddag fortsätter förhören med den man från Bosnien-Hercegovina som är anhållen misstänkt för bland annat grovt folkrättsbrott. Han greps i går i norra Sverige.

Mannen, som är svensk medborgare, nekar till brott, säger hans advokat Ola Salomonsson.

– Jag har suttit med honom några timmar på morgonen och pratat om de brottsmisstankar som riktats mot honom.

Hur ställer han sig till anklagelserna?

– Han förnekar. Det uppfattar jag som ett kategoriskt förnekande.

Mannen, som kan bli den första i landet att åtalas för grovt folkrättsbrott, flögs till Stockholm i går från sin hemstad i Västernorrland. Han är i dag anhållen på sannolika skäl, som är den högre misstankegraden. 

Enligt förundersökningsledare åklagare Magnus Elving, vid internationella åklagarkammaren i Stockholm, kommer det att hållas kompletterande förhör med mannen under eftermiddagen, där hans advokat Ola Salomonsson närvarar.

Enligt uppgifter ska mannen under ett par månader 1992 tjänstgjort som vakt vid ett fångläger i södra Bosnien-Hercegovina.

Anklagelserna rör grova överträdelser av Genèvekonventionerna. Han ska har utsatt civila bosnienserber som var fångna där för tortyr och våld. Han misstänks även för mord och människorov.

Under åren 1994-1996 samlades vittnesmål från flera av fångarna där av en kommitté i Belgrad i Serbien. Bland annat vittnar ett offer här om hur vakterna tvingade fångar att tugga i sig gräs på ett område där det misstänktes finnas minor.

Men om 43-åringen ens var lägervakt vid den här tidpunkten är inget som hans advokat kan kommentera i nuläget:

– Han förnekar brott. Hur det är sedan i de enskilda händelserna, vad som har hänt, har jag ingen bild av. Utan han förnekar de brott han har delgivits, säger Ola Salomonsson.

Förundersökningen mot mannen har varit omfattande och pågått lika länge som Krigsbrottskommissionen vid Rikskriminalpolisen funnits i sin nuvarande form, sedan mars 2008.

Det svåra med den här typen av utredningar är just att många vittnen redan berättat sin historia flera gånger, till exempel för Haagdomstolen, säger chefen Tomas Ackheim.

– Det är både fysiskt och psykiskt utmattande för dem. Man har blivit intervjuad gång på gång och det kan vara väldigt påfrestande.

Marcus Eriksson
marcus.eriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".