Olika höga stolar väcker ilska. Foto: Gil Yohanan/Scanpix

Spänt mellan Israel och Turkiet

Det har uppstått en allvarlig diplomatisk fnurra mellan Turkiet och Israel. Det var efter att den turkiske ambassadören i Israel kallades upp på UD för att ta emot en formell protest mot anti-israeliska program i turkisk tv.

Ambassadören utsattes för kränkande behandling vid mötet. Israel har nu bett om ursäkt, men relationen till Turkiet, tidigare Israels bästa vän i den muslimska världen, förblir spänd.

Alltihop visades i tv. Hur Turkiets ambassadör först får stå och vänta i en korridor och sedan placeras i en låg soffa. Medan Israels vice utrikesminister, Danny Ayalon, sitter mitt emot honom på en högre stol.

De skakar inte hand och man hör Danny Ayalon påpeka för det israeliska tv-teamet att det inte finns någon turkisk flagga på bordet. Ett tydligt brott mot protokollet som Israel nu på turkisk begäran bett om ursäkt för. Men protesterna mot de turkiska tv-serierna och Turkiets attacker mot Israel kvarstår, sa Danny Ayalon.

I två olika tv-såpor i Turkiet har israeliska soldater beskrivits som kallblodiga barnamördare och kidnappare. Men relationen mellan länderna försämrades allvarligt redan för ett år sedan när den turkiske premiärministern Erdogan i protest mot Gazakriget stormade ut från en tv-sänd paneldiskussion med Shimon Peres under toppmötet i Davos.

Sedan dess har Turkiet förstärkt sina relationer till Arabländerna och Iran, vilket lett till oroliga kommentarer i Israel om att Turkiet genomgår en islamistisk identitskris och att landet håller på att hamna i Irans klor.

Turkiet, som tidigare fungerat som medlare mellan Israel och Syrien, är ett populärt turistmål för israeler, och har länge varit Israels bästa vän i den muslimska världen.

Cecilia Uddén, Gaza
cecilia.udden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".