Herman van Rompuy var i Aten.

Grekland måste minska sitt underskott

I dag kom Internationella valutafondens experter till Greklands huvudstad Aten. Det handlar om att tala om vad den grekiska regeringen måste göra åt sin krisartade ekonomi.

Enligt en rapport från EU-kommissionen i går är det svårt att veta hur djup krisen egentligen är.

EU-kommissionens nya rapport visar än en gång att den grekiska statistiken inte ger sanningen om hur stort det grekiska budgetunderskottet är.

Rapporten i går talar om allvarliga oegentligheter, felaktiga data och brist på redovisningsregler.

Men redan de siffror som redovisas är allvarliga nog. Drygt tolv procent i budgetunderskott, när ett euroland ska hålla sig på tre procent.

EU:s valde ordförande Herman van Rompuy sa i går på en presskonferens i Aten att budgetunderskottet ska vara nere på under tre procent i slutet av 2012.

Nästa steg blir ett stabilitetsprogram som Grekland ska lämna till EU. Det kommer att bli ett program som, om det ska ha någon verkan, bygger på det hårda sparprogram Internationella valutafondens experter kommer att föreslå.

Och trots att EU har all anledning till besvikelse över Grekland fick den grekiska regeringen fullt stöd av EU:s valde ordförande:

– Jag är övertygad om att den grekiska regeringen redan håller på att vidta de åtgärder som behövs för att hantera den här situationen, sa van Rompuy.

Herman Melzer, Bryssel
herman.melzer@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista