BAKGRUND:

Haiti - en ständigt pågående katastrof

Jordbävningen är bara den senaste i en rad naturkatastrofer som drabbat Haiti. Kraftiga orkaner sveper regelmässigt över landet och nästan alltid med mycket stor förödelse som följd.

Skogen är i princip nerhuggen vilket gör att det hela tiden är risk för för allvarliga jordskred.

Men det är inte bara naturen - hela det haitiska samhället kan inte beskrivas som annat än en jättelik katastrof.

Haiti med knappt tio miljoner invånare är det fattigaste landet på det västra halvklotet. Inkomstskillnaderna är gigantiska vilket innebär att de fattiga lever i ren misär.

Men det har inte alltid varit så. Haiti var det första land i den karibiska övärlden som blev självständigt och man hade ett blomstrande jordbruk.

Ekonomin har sedan drivits i botten av ren vanskötsel, inte minst de senaste 50 åren. Med undantag för under några korta perioder har bruttonationalprodukten bara sjunkit.

Resultatet är att stora mängder haitier har lämnat landet och inte minst de få högutbildade, många har flyttat till USA.

Till det kommer det utbredda politiska våldet. Tiotusentals människor mördades när familjen Duvalier satt vid makten 1957 till 1986.

Under några korta år kring 1990 verkade Haiti vara på rätt väg men snart var det tillbaka vid det gamla igen. Och är det inte politiskt motiverat våld så är det starka kriminella gäng som varit i farten.

Som om allt det här inte är nog är Haiti också ett av de länder som drabbats hårdast av aids och hiv.

Det är i detta land som jordbävningen nu slagit till. I det rika USA fick orkanen i New Orleans fruktansvärda följder. Det urfattiga Haitis möjligheter att bemästra en naturkatastrof är nära nog obefintliga.

Sten Sjöström
sten.sjostrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".