Skjuten varg. Foto: Scanpix.

Miljöministern: "Det jag sagt stämmer"

Miljöminister Andreas Carlgren svarar på kritiken mot att han motiverar licensjakten på varg med att den skulle bidra till att få bukt med den omfattande inaveln. Jakten saknar sådan betydelse, säger vargforskarna.

Samtidigt finns planer på att låta ett tjugotal vargar från öst invandra till Sverige. Så här sa Andreas Carlgen i en tidigare intervju:

– Det ska vara en vargjakt som riktar sig mot i första hand på de som inte är genetiskt friska.

Men jakten i sig ger ingen effekt på inavelsproblematiken, säger vargforskaren Olof Liberg:

– Det är en missuppfattning. Jakten har egentligen ingen betydelse för den genetiska statusen.

Miljöminister Andreas Carlgren håller ändå fast vid sin ståndpunkt:

– Vi vet hur allvarliga inavelsproblemen för den svenska vargstammen är. Och det är därför jag fortsätter att säga att enda sättet att rädda den svenska vargstammen och skapa en långsiktigt livskraftig vargstam det är att göra den genetiskt friskare.

Varför motiverar du jakten med att man skulle skjuta bort de genetiskt skadade vargarna, när det inte stämmer?

– Jag har sagt precis det som stämmer. Det är en bedömning som forskarna och Naturvårdsverket har gjort nämligen att man ska rikta jakten mot de vargar som är särskilt allvarliga.

Kan du tycka att du uttryckt dig slarvigt när du motiverar och utgår ifrån att man kan selektera vargar som är särskilt genetiskt skadade?

– Inte alls. Samlat är den svenska vargstammen i ett så dåligt genetiskt skick att det finns inte skäl att göra undantag mer än för ett revir i Gävleborg.

Men forskarna säger att du missuppfattat jaktens betydelse?

– De poängterar det som hela tiden varit förutsättningen i det jag sagt, nämligen att jakt ensamt inte löser problemen. Utan det viktiga steget är att få in genetiskt friska vargar, säger miljöminister Andreas Carlgren.

Ingrid Gustavsson
ingrid.gustavsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".