Regeringen nekar till C-förtur

Statsminister Fredrik Reinfeldt håller inte med om Ekots beskrivning av hur det gick till när en ny kandidat till svensk EU-kommissionär skulle utses.

Ekot berättade i morse att Centerns partiledare Maud Olofsson tackade nej till att utse en centerpartist till kandidat som EU-kommissionär. Enligt Ekots källor gick budet då till FP:s Cecilia Malmström.

– Det stämmer inte. Det gick inte till så att vi hade någon sorts partiordning, där man lät ett ensamt parti förfoga över nomineringsfrågan.

Fredrik Reinfeldt säger ändå att även om Cecilia Malmström var det namn det fanns alliansenighet om så diskuterades flera kandidater:

– Vi inledde med en bredare diskussion om vilka som kunde tänkas komma i fråga. En viktig utgångspunkt som då nämndes var att vi tyckte att det borde vara en person med statsrådserfarenhet. Men vi enades sedan om att den gemensamma kandidat vi ville tillfråga var Cecilia Malmström. Det byggde ju också på att jag hade haft initiala kontakter med José Manuel Barroso när det gällde vilken eventuell portfölj Sverige skulle kunna komma att få ansvar för.

Kom det något förslag från Maud Olofsson om någon centerpartistisk kandidat?

– Det fanns namn som var uppe till diskussion. De tänker jag naturligtvis inte redovisa.

Skulle du säga att det fanns intresse från Centerpartiets partiledare att ha en centerpartistisk kommissionär?

– Jag tänker inte svara på frågan så, därför att Ekots nyhet har byggt på att det skulle ha funnits någon sorts ordning som byggt på att partier var för sig fått ensamt ta ställning och föra fram kandidater. Min poäng med att kommentera detta är att säga att så gick det inte till, säger statsminister Fredrik Reinfeldt som alltså inte vill kännas vid den bild Ekot gett av hur det gick till när svensk kommissionär utsågs.

Samtidigt medger Reinfeldt att flera kandidater diskuterades innan alliansens partiledare enades. Ekots källor hävdar fortfarande att Maud Olofsson hade chansen men avstod från att försöka få en centerpartistisk kommissionär.

Maud Olofsson har också från Sydafrika skriftligen dementerat Ekots uppgifter.

Herman Melzer
herman.melzer@sr.se

Karin Runblom
karin.runblom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".